Új noteszt ígér, ujjnyomatolvasóval, 3G kártyával az Albacomp

forrás Prim Online, 2007. augusztus 26. 11:38

Pukler Gábor, az Albacomp vezérigazgatója és Szigetközi Zsolt, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója sajtóbeszélgetésen találkozott augusztus 24-én az újságírókkal. Pukler szerint a csökkenő hazai piac ellenére a vállalat növelte PC-eladásait, a  másféleszeresére nőtt noteszgéppiacon pedig lépést tartott az intenzív fejlődéssel. A vállalat a jövőben az eladott készülékekhez kínált szolgáltatások fejlesztésével szeretné piaci pozícióját erősíteni (bár dobogós hely célkitűzéséről nem volt szó), amelyhez jó hátteret nyújt az egyedülálló országos szervizhálózata. Az Albacomp 2007-re 28 ezer db saját PC és 14 ezer db saját notebook értékesítését tervezi.

Asztali gépek csökkenő piacán 2007 első félévében több mint 55%-al több (8000 db) saját márkás Albacomp gépet értékesített az előző év hasonló időszakához képest (5100 db). Mindez elsősorban a nagy műszaki áruházak számára eladott gépeknek köszönhető. Az Albacomp a PC piacot a csökkenő trend ellenére továbbra is fontosnak tartja, hiszen a noteszgépek előretörése ellenére számos területen – például grafikai és tervezési munkáknál, nagyobb adatbiztonsági igények (pl. két merevlemez) esetén, utólagos bővítési igényeknél, illetve a rengeteg fiatalt lekötő játékok terén – a jövőben is elsősorban az asztali gépek fognak megfelelő teljesítményt illetve rugalmasságot nyújtani. A lakossági szegmensben a magasabb kategóriájú gépek iránt észrevehetően nő a kereslet. A vevők növekvő mértékben vásárolnak erősebb processzorral, különálló videó kártyával, több memóriával és nagyobb merevlemezzel szerelt, drágább gépeket. Azonos teljesítmény mellett azonban a notebookok ára még mindig legalább 20-30 %-kal meghaladja a desktopok árát, és utólagos bővítési lehetőséget sem kínálnak.

Az Albacomp üzleti csomagjában megtalálható lesz az Intel VPRO technológia a hozzá szükséges szoftver és hardver megoldásokkal, távfelügyeleti megoldások és szolgáltatások, kisméretű, alacsony árú konfigurációk speciálisan irodai és internet használatra, illetve nagyteljesítményű, 4 magos processzorral szerelt gépek a magas szintű grafikai igények kielégítésére.

A noteszgépek: beelőztek

Az Albacomp becslése szerint 2006 első félévében körülbelül 70-80 ezer noteszgépett értékesítettek a hazai piacon, ehhez képest idén 40-50%-kal több (100-120 ezer) gép talált gazdára, ami azt jelenti, hogy a nyugat-európai és amerikai trendeknek megfelelően a notebook eladások megelőzték a PC eladásokat.

Az Albacomp 2007 első félévben 5000 darab notebookot értékesített.A félév során kiemelkedő volt a kisméretű, 12”-os noteszgépekkel elért 200%-os növekedés, de természetesen továbbra is a legnépszerűbbek a 15,4”-os, széles („wide”) kijelzővel szerelt gépek. A processzorok terén komoly elmozdulás tapasztalható a Celeron-ról a Dual Core irányába. Az Albacomp a második félévtől nagyobb hangsúlyt helyez a Santa Rosa technológiával szerelt gépekre, de az eladások jelentős részét még a hagyományos NAPA technológiával szerelt készülékek fogják kitenni.

A virtuális magánhálózatok (VPN) térnyerése miatt egyre inkább növekszik az igény, hogy a felhasználó bejelentkezéskor ne csak pusztán jelszó beírással, hanem egyéb biztonágosabb módon, például ujjlenyomattal is azonosítsa magát. Ennek megfelelően 2007 második felében fog megjelenni az Albacomp új 12”-os notebookja, amely beépített ujjlenyomat olvasót és 3G kártyát is fog tartalmazni.

Operációs rendszerek

Mivel az Albacomp Microsoft DOEM partner, ezért igen kedvező áron tudja kínálni a felhasználóknak a Windows operációs rendszerrel előtelepített PC-ket és notebookokat. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben 20 ezer db Albacomp PC és notebook kelt el előtelepített Windows-zal, így házon belül a Linux-szal szemben Windows-os gépek aránya 50% fölé emelkedett. Ismerve a hazai szoftverhasználati morált, ez nagy sikernek könyvelhető el, különösen ha figyelemben vesszük azt is, hogy az első félévben elsősorban a SOHO piacon ért el növekedést a vállalat.

A Prím Online kérdéseire további információk láttak napvilágot:

  • az Albacomp a közeljövőben szegmensakciókat tervez,
  • szeptembertől a "helyből" két éves noteszgép garancia kiterjesztését tervezi a vállalat,
  • Pukler szerint a noteszgépek ára az utóbbi fél-egy évben átlagosan 30%-kal csökkent.
Kulcsszavak: Albacomp +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50