Sharp: Középpontban a környezetvédelem

forrás Prim Online, 2007. szeptember 9. 08:33

Három perspektíva jellemzi a Sharp tevékenységét: a napenergia használatának népszerűsítése, környezetvédelmi szempontból optimalizált terméktervezés és a gyártás során a környezetre való negatív hatás csökkentése.

A Sharp úttörő az LCD gyártás és vezető a technológiai újítások terén, mindemellett pedig piacvezető szerepet tölt be a napelem cella előállításban. Ez az innovatív, vezető vállalat kutatásai és fejlesztései eredményeit kiváló célra, a környezetvédelemre fordítja, ami annyit jelent, hogy minden területen csökkenti a CO2 kibocsátást, globálisan hirdeti és terjeszti a fotovoltaikus rendszereket, a tiszta gyártást és forrásokat, továbbá megőrzi a vég nyersanyagokat. A Sharp által alkalmazott rendszerek már jó ideje szolgálják a vállalat által meghatározott célokat. A rendszereket a vállalat amellett, hogy kialakította, folyamatosan fejleszti is.  Az eltelt idő alatt a Sharp több programján keresztül részesült a „Környezetbarát Vállalat” kitüntetésben.

A Sharp leginkább a napelemek terén elkötelezett. Közel 50 éve a vállalat folyamatosan arra használja a tapasztalatait és technológiáit, hogy még újabb, jobb és nagyobb teljesítményű napelemeket fejlesszen ki. 1959-ben elsők között jelent meg ezen a piacon és az évek során megszerzett széleskörű tapasztalatból és technológiai fejlesztésekből ma is profitál. Időről időre a Sharp új fejlesztéseket mutat be a gyártás, a növekvő előállítás, vagy az új termékek terén, például a tripla-elágazásos(triple junction) cellával. A Sharp ezért mindig középpontba helyezte a napenergia használati arányának növelését  és ezáltal a CO2 kibocsátás csökkentését.

Napenergiai technológiák előállítása terén, az elmúlt közel 50 év tapasztalatának köszönhetően a Sharp 2000 óta piacvezető. 2006-ban a gyártási mennyiség a vállalatnál elérte a 434 megawattot. Minden kilowatt óra energia, amelyet a napelem rendszer generál, csökkenti a CO2 kibocsátást, amelyet a hagyományos elektromosság generálna a fosszilis energiaforrásokból. A vállalat természetesen ezt az energiaforrást használja saját tevékenységéhez és üzleti területeihez. A világ egyik legnagyobb napelem rendszere a Sharp japán LCD gyárában, a Kameyama II-ben található, amely jelentősen hozzájárul a gyártáshoz szükséges energia ellátáshoz.

Ezen felül a japán Sakai új ipari park létrehozásával új időszámítás kezdődik a napelem gyártásban. Ez lesz a világ legnagyobb napelem gyára, amely 2010-ben kezdi meg a működését. Ma, a polykristályos és monokristályos napelemeknek köszönhetően ez az úttörő vállalat már gyárt jó minőségű, szilikon takarékos vékony-film napelemeket. Az új gyárban a Sharp elindítja ezeknek a celláknak a tömeges gyártását, tervei szerint éves szinten 1000 megawattos mennyiségben.

A fenntartható koncepciók és lépések kulcs ismertetői ennek a vállalatnak. A Sharp átfogó megközelítése körülölel teljes életciklusokat: a gyártástól a használaton át az újrahasznosításig. A Sharp és csapata mindig egy lépéssel előre gondolkodik, legyen szó olyan eszközről,, mely megkönnyíti a szétszerelési és újrahasznosítási folyamatot, vagy a teljes, függőlegesen integrált LCD TV gyártási folyamatról, vagy a megújuló nyersanyagok és újrahasznosított műanyagok szintetikus keverékének fejlesztéséről. A vállalat hosszú távú terveit és fenntartható aktivitásait a világszerte érvényes környezetvédelmi stratégiájában és belső környezetvédelmi menedzsment rendszerében határozta meg. Ezeket a példaként szolgáló Kameyama-i gyárban tökéletesen alkalmazzák. A különlegesen kifejlesztett "Sharp Green Product Guideline" garantálja a környezetvédelmi szempontból releváns termékjellemzők további fejlesztését. A Sharp környezetvédelmi menedzsment rendszere az ISO 14001 minősítésen keresztül gondoskodik arról, hogy a környezetvédelmet a vállalatnál világszerte azonosan fontos tényezőként kezeljék,és hogy ezt minden gyártási területen és kapcsolódó ágon  teljesítsék.

A gyártóegységek megépítésénél és működtetésénél nagy prioritást élvez a dolgozók jóléte. A gyárak környezete rendkívül nagyra becsült terület. A Japán Kameyama-i gyár környékén ökológiai projekteket kezdeményeztek és támogattak, továbbá üdülő telepeket alapítottak.

A „ 21. század ipari parkjában” a napelem gyár mellett kifejlesztették az első 10. generációs LCD gyárat is, amellett, hogy jelentős területet szántak a kiszolgáló műveleteket végző egységek számára is. Itt a Sharp használni fogja az üveg bevonat technológiája által létrehozott szinergiát, amely a vékonyfilm-modulok és az LCD televíziók gyártása során egyaránt szükséges.  Emellett az integrált gyártás lehetővé teszi a „mindent egyben” LCD tévégyártást is, amely már működik a Kameyama-i „álom gyárban” is.   Az ipari parkban kiküszöbölhetőek lesznek a szükségtelen szállítások, és ez már önmagában csökkenti a  CO2 kibocsátását.

A jövőt szem előtt tartva a Sharp számára a társadalmi felelősségvállalás és a környezet védelme a kulcstevékenységek között szerepel. Szerintük ez egyaránt hasznos a fogyasztók, a munkatársak és a termékek számára, illetve világszerte javítja mindenkinek az életminőségét.

sajtóközlemény

Kulcsszavak: Sharp környezetvédelem

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14