Csődbe ment az SCO

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 16. 11:01

A hétvége igazi meglepetése, hogy a leginkább az IBM elleni Linux jogok miatti perről elhíresült vállalat beadta a csődeljárásra vonatkozó kérelmét.

Az SCO egy olyan vállat volt, mely mindig is a háttérbe húzódott, üzleti tevékenysége nem volt kiemelkedő, ám jogi tevékenykedése annál nagyobb figyelmet vonzott rá. A cég a Linux közösség osztatlan és egyöntetű utálatát tudhatta maga mögött, mivel egyik legfőbb ténykedése a birtokába jutott jogok alapján a Linux-gyártók sorozatos beperlése volt. Az SCO a Linux/Unix részjogok miatt úgy érezte, hogy részesedés illeti minden egyes Linux fejlesztés után. Nem csak az volt ezzel a gond, hogy dollármilliárdokra rugó követelésekkel álltak elő, de az is, hogy hiába hangoztatták a Linux szerelmesei, hogy a rendszer lényege éppen annak szabadsága. Márpedig az SCO olyan alapmegoldásokat mondott magáénak, melyek minden, tehát teljesen ingyenes Linux termékekben is jelen vannak, így azok is jogdíjkötelesek lennének, tehát többé már nem ingyenesek. Az SCO által indított pereket még felsorolni is hosszú, beperelték a Microsofttól kezdve az IBM-en át a Novellig szinte az összes nagyobb piaci szereplőt.

Az SCO tehát egyre inkább egy olyan vállalt szerepében tűnt fel, mely nem saját fejlesztéseiből, hanem a birtokába jutott jogokból szeretne fennmaradni, így inkább piachátráltató erő, mint azt fejlesztő résztvevő. A cég azonban a jelek szerint elszámította magát, egyrészt az elhúzódó perek miatt nem jutott készpénzhez, másrészt sorra ellenpereket indítottak ellene, harmadrészt pedig kulcsfontosságú pereket nem sikerült megnyernie, ami egész stratégiáját megingatta. Ilyen volt például a Novell elleni per, melyben augusztus közepén a bíróság nem az SCO-nak ítélte a Unix operációs rendszer jogait. Először jó ötletnek tűnt ez a jogi játék, amit jelez az SCO által az IBM ellen 2003-ban indított per, mely akkor olyan ígéretes pénzforrásnak tűnt, hogy a cég augusztusi áron 1 dollár 55 centes részvényei egészen a 19 dollár 41 centig szöktek fel. Mára azonban megtört a varázs, a vállalat saját farkába harapó kígyóhoz hasonlóan éppen a saját maga által indított persorozat áldozta lett, mivel ezeket részben elvesztette, másrészt felőrölték a cég anyagi tartalékait. Az SCO az elmúlt dicstelen fél évtized után a hét végére időzítette a csődeljárás benyújtását, és a csöndes távozást a színről.

Kulcsszavak: SCO +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Schneider Electric együttműködik a WageIndicator Foundationnel

Becslések szerint világszinten a munkavállalók mintegy egyharmada kevesebbet keres, mint amennyi a nyugodt, tisztességes megélhetése biztosításához elegendő. A helyzet javítása érdekében összefogásra van szükség, ennek jegyében a Schneider Electric három évre szóló partnerségi megállapodást kötött a WageIndicator Foundation nevű szervezettel.

2024. május 7. 14:53

Díjnyertes Samsung klímamegoldások az MCE 2024-en

A Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) legújabb fejlesztéseivel és termékeivel vett részt a 2024-es Mostra Convegno Expocomfort (MCE) hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításon. Az MCE kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalat bemutathassa mind a lakossági, mind a kereskedelmi termék- és szolgáltatáskínálatát a HVAC+R*  területén, amelyeket a kényelem és az összekapcsolhatóság vezérel. A szakkiállításon a Samsung tovább erősíthette iparági pozícióját, a termékeket MCE Kiválósági díjakkal ismerték el, illetve a 2024-es Év Terméke díjat is elnyerte a vállalat.

2024. május 7. 10:24

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36