Az S&P nem nyúl a Deutsche Telekomhoz, de figyelmeztet

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 18. 08:25

Nem változtat a Deutsche Telekom - és így a Magyar Telekom - jelenleg elsőrendű, de negatív kilátású adóskockázati besorolásán a Standard & Poor's a német távközlési vállalat amerikai akvizíciója után sem, de osztályzatrontást helyezett kilátásba a DT bármely, terven felüli beszerzése vagy eredményének romlása esetére.

A világ legnagyobb hitelminősítője, amely gyakorlatszerűen együtt mozgatja a DT és magyar stratégiai befektetése, a Magyar Telekom osztályzatait és azok kilátását, jelenleg mindkét céget "A mínusz/A-2" hosszú és rövid távú adósi besorolással tartja nyilván, leminősítést valószínűsítő negatív kilátással.

Az S&P hétfői londoni közleménye szerint a DT osztályzatai nem változnak azután sem, hogy a legnagyobb német távközlési cég amerikai mobiltelefon-érdekeltsége, a T-Mobile USA Inc. megállapodott a SunCom Wireless Holdings Inc. Készpénzes megvásárlásáról, adósságátvállalással együtt 2,4 milliárd dollárért.

A hitelminősítő elemzése szerint az akvizícióval a T-Mobile amerikai üzletága 1,1 millió előfizetőhöz jut, és területi hálózata is bővül. Ezek a tényezők ellensúlyozzák a tranzakció által a DT adósságrátáira gyakorolt negatív hatást.

Az S&P azzal számol, hogy a vásárlás 0,1-es szorzóponttal emeli a Deutsche Telekom adósság/EBITDA rátáját, amely a június 30-ával zárult egy évben 3,6-szeres volt.

A Standard & Poor's szerint ugyanakkor a DT-nek - ha el akarja kerülni, hogy adósbesorolása irányt vegyen lefelé - nincs mozgástere a 2007-re megadott EBITDA-iránymutatásának alulteljesítésére, sem arra, hogy bármilyen, eddig be nem jelentett nagyobb akvizíciót végrehajtson.

A hosszú távú "A" kategóriás besorolás megőrzéséhez kulcsfontosságú, hogy a Deutsche Telekom stabil működési teljesítményt, működési rugalmasságot és szabadkészpénz-képzési képességet mutasson, áll az S&P hétfői londoni elemzésében.

Az S&P éppen egy éve rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a Deutsche Telekom és a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását, a német cég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a visszavett tavalyi és 2007-es előrejelzésekre hivatkozva.

A hitelminősítő a tavaly szeptemberi kilátásrontással egyidejűleg megerősítette a DT és a Magyar Telekom "A mínusz" hosszú távú kockázati besorolását, de megjegyezte, hogy ez az onnan számított 12-18 hónapban egy fokkal romolhat, ha a német anyacég nem tudja mérsékelni a befektetések pénzügyi hatását.

A Magyar Telekom kilátásának negatívra rontásáról külön kiadott tavaly szeptemberi londoni elemzésében az S&P azt írta, hogy az a magyar cég többségi tulajdonosának, vagyis a Deutsche Telekomnak a kilátásrontásával volt összefüggésben.

A Standard & Poor's az egy évvel ezelőtti londoni elemzésben is megerősítette azt a már többször kifejtett álláspontját, hogy a Magyar Telekom mindenkori besorolásában továbbra is tényező lesz a DT-tulajdonlás, és a magyar cég adósosztályzata a német anyavállalatéval összhangban fog mozogni mindaddig, amíg a Magyar Telekom a Deutsche Telekom működési és pénzügyi támogatásban részesülő, stratégiai fontosságú befektetésének számít.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50