BSA: 16 millió dollár értékben kínálnak illegális szoftvereket az aukciós oldalak

forrás Prim Online, 2007. szeptember 25. 12:05

A Business Software Alliance (BSA) bejelentette, hogy 2007 első felében 36 000 olyan illegális szoftvertermék-eladást hiúsítottak meg, amelyeket meghatározott online aukciós oldalon kínáltak megvásárlásra. A szervezetnek az Internetes kalózkodásról szóló legutóbbi jelentése szerint az online aukciós oldalakon a félév során illegálisan kínált, és az adott időszak alatt leleplezett szoftverek kiskereskedelmi értéke meghaladta a 8 millió dollárt.

“ Ez azonban csak a jéghegy csúcsa” - mutatott rá John Wolfe, a BSA internetes jogérvényesítésért felelős igazgatója.  „Itt csak azokról az aukciókról ól van szó, amelyek megsértették tagvállalataink szerzői jogait és amelyeket emiatt bezárattattunk az oldalak tulajdonosaival. Egy-egy aukciós ajánlat több tucat vagy akár több száz illegális szoftvertermék-értékesítést is eredményezhet.”

“ Ha valaki aukciós oldalon kíván szoftvert vásárolni és az árak túl 'szépek' ahhoz, hogy igazak legyenek, akkor nem árt résen lennie. Hiszen a másolatok jó eséllyel nem működnek ugyanolyan jól, és nem nyújtják ugyanazokat az előnyöket, mint a szoftverek legális változatai. Igen jelentős a kockázata annak is, hogy a hamisított szoftvereken keresztül hackerek keresnek bejutást a vevő hálózatába, ami komoly veszélyt jelent az adatbiztonság szempontjából” - figyelmeztet Wolfe. Az IDC által tavaly készített tanulmány szerint 50%-nál is kisebb annak az esélye, hogy az aukciós oldalakon legális szoftvertermékhez jutunk, amelynek nincs a kódjába ágyazva például vírus, trójai- vagy kémprogram.

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője mindehhez hozzátette: “Ezeknek a termékeknek egy része speciális, üzleti célú szoftver, amelyet csakis vállalatok használnak. A BSA megfigyelte például, hogy a számítógépes tervezésre vagy számítógép által vezérelt gyártásra kifejlesztett szoftverek közül is jó néhányat kínálnak illegálisan az interneten. Óvatosságra inteném azokat a cégeket, amelyek az internetes beszerzés mellett döntenek, hiszen könnyen válhatnak becsapás áldozataivá, vagy tudtukon kívül vírusok és kémprogramok bekerüléséhez járulnak hozzá. Ugyanakkor a licenc nélküli szoftverek használatával a szellemi tulajdonjogi törvényeket is megsértik, aminek jogi és anyagi kockázataival is szembe kell nézniük.”

„Az internet és a szélessávú hozzáférés gyors elterjedésével a BSA Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fordít az aukciós oldalakról, illetve más internetes forrásokból történő illegális szoftverbeszerzés kezelésére” – mondta Sarlós Gábor. „Egy idén tavasszal készített felmérés szerint a magyar kis- és középvállalkozások alig 9%-a tart például az illegális szoftverhasználat kapcsán az adatok elvesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosan érinthetik az adott vállalkozást. Pontosan ilyen kockázatnak teszi ki magát az, aki aukciós oldalakról vagy más internetes forrásból – a legális vásárlás jelentette biztonságot sutba dobva – illegálisan szerez be szoftvert. Éppen ezért minden egyes szakmai fórumot és találkozási lehetőséget megragadunk arra, hogy az illegális szoftverhasználatból fakadó kockázatokra felhívjuk a vállalatvezetők figyelmét.”

Az aukciós oldalakon túl az “olcsó szoftvereket” kínáló internetes oldalakon és a P2P fájlmegosztó hálózatokon keresztül is gyakran jutnak felhasználók illegális szoftvertermékekhez. Csak a fájlmegosztó rendszereken egy átlagos hónap során a BSA 200 000 illegális szoftverfájlt azonosít. Az ilyen hálózatok ügyének kezelését nagymértékben megnehezíti, hogy azok működtetői mindent megtesznek anonimitásuk megőrzése érdekében.

Kulcsszavak: BSA

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Már több millió európai Samsung felhasználó veszi igénybe az új One UI 6.1 frissítéssel érkezett Galaxy AI funkciókat

A One UI 6.1 frissítéssel még több eszközön váltak elérhetővé a Galaxy AI funkciók, amelyekkel a Samsung elsőként a – 2024 februárjában megjelent – Galaxy S24 készülékeket látta el. A szoftverfrissítés a Galaxy S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 és Tab S9 szériát érintette, az AI funkciók márciustól egyre több készüléken váltak elérhetővé, amelynek köszönhetően Európa-szerte több millió felhasználó tapasztalja meg a Galaxy AI élményt.

2024. április 30. 19:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14