Merevlemezes technológiáért osztották az idei fizikai Nobel-díjat

Milkovits Gábor, 2007. október 9. 18:01

A 2007-es fizikai Nobel-díjat a francia Albert Fert és a német Peter Grünberg nyerte el a merevlemezes meghajtókban a gyakorlatban is alkalmazott „óriás mágneses ellenállás” (GMR) jelenségének felfedezéséért.

A felfedezés segítségével lehetővé vált olyan szuper-érzékeny olvasófejek kifejlesztése, amelyek az egészen gyenge mágneses töltést is képesek érzékelni. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert minél kisebb területre koncentrálják az adatokat egy merevlemezen, annál kisebb a váltakozó előjellel magnetizált egységnyi mikroszkopikus felületek mágneses töltése. Így aztán a nagy adatsűrűségű merevlemezeken egy idő után lehetetlenné válna az adatkezelés a hagyományos eszközökkel, a két tudós felfedezésén alapuló technológia viszont az utóbbi időben lehetővé tette teljesítményükhöz képest minimális méretű merevlemezek gyártását.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hivatalos közleményében kiemelte, hogy a GMR technológián alapuló merevlemezes meghajtók az alig néhány atomnyi vastagságú adattároló rétegeikkel az első olyan alkalmazások közé tartoznak, amelyekben a mindennapi gyakorlatban is megjelenik a korunk egyik tudományos áttörésének számító nanotechnológia. A felfedezés jól illusztrálja, hogy a fizikának, mint tudománynak nemcsak a természeti jelenségek leírásában, hanem a mindennapi életben megjelenő valódi termékek kifejlesztésében is komoly és közvetlen szerepe van.

Kulcsszavak: tudomány winchester

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14