YouTube videók a Google Earth-ön

Milkovits Gábor, 2007. október 13. 10:06

A Google bejelentette, hogy lehetővé teszi a YouTube felhasználók számára földrajzi helyhez kapcsolódó, úgynevezett „geo-tag” videók feltöltését a Google Earth szolgáltatásra, amelyek így aztán keresés közben onnan megnyithatók lesznek.

Ez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy ha valaki a Google Earth műholdfelvételen egy adott helyre ráközelít, megjelennek az adott területhez kapcsolódó feltöltött videók címkéi, amelyeket így aki akar, rögtön meg is nézhet. Ha például valaki az Alpok műholdképét tanulmányozza, úgy valószínűleg a síelési lehetőségekről, a nagyvárosokban pedig az ott található sokoldalú kulturális és más programokról találhat majd videókat. A Google Earth felhasználók számára már hozzáférhető egy hasonló, fotók megtekintését lehetővé tevő megoldás a májusban felvásárolt Panoramio jóvoltából. A Microsoft Virtual Earth-ből és a Yahoo rivális szolgáltatásából már el lehet érni az adott földrajzi helyhez kapcsolódó videókat, ám nem szabad elfelejteni, hogy a Google Earth jócskán, a YouTube pedig toronymagasan piacvezető a maga kategóriájában.

Utóbbinak mindezt alig két év alatt sikerült elérnie, tavaly novemberben pedig a Google meg is vásárolta a népszerű videómegosztó portált, 1,65 millárd dollárért. Azért, hogy valami hasznot is lásson a vételből, a tartalomszolgáltató augusztus végén elkezdett reklámokat elhelyezni a YouTube-on, a hosszabb távú cél pedig a megoldás integrálása a cég sokrétű online szolgáltatáscsomagjába. A geo-tag videók megtekintéséhez a Google a Google Earth szoftver legfrissebb verziójának letöltését javasolja a felhasználóknak.

Kulcsszavak: Google YouTube videó web2

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50