Stressz-csökkentő online mosoly-játék

Milkovits Gábor, 2007. október 27. 18:01

A Montreal-i McGill Egyetem kutatói egy olyan számítógépes játékot fejlesztettek ki, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt és növeli az önbizalmat.

A MindHabits nevű játék lényege leírva meglehetősen egyszerűnek tűnik; a játékosnak a képernyőn megjelenő arcok tömegében minél hamarabb meg kell találnia azt az egyet, amelyik mosolyog. A dolog a valóságban nem is olyan könnyű, viszont a McGill-csapat kísérletei szerint határozottan pozitív lelki és élettani hatásai vannak. Az alapötlet az volt, hogy az ismételt játék az élet pozitív aspektusaira irányítsa a figyelmet. A kísérlet során egy tele-marketingesekből álló mintacsoport tagjainak minden nap játszaniuk kellett a MindHabits-el. Eközben a kontrollcsoport egy másfajta számítógépes játékot űzött naponta 5-10 percen át. Egy hét után a „mosolykeresők” kevésbé érezték magukat feszültnek, nagyobb volt az önbecsülésük, többet értékesítettek és telefonbeszélgetéseikben is magabiztosabbak voltak. Mark Baldwin professzor szerint a legfigyelemreméltóbb különbség az volt, hogy a kísérleti személyek kortizol stressz-hormonszintje 17%-kal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié.

Úgy tűnik, hogy a hasonló játékok egyre népszerűbbek az utóbbi időben; ilyen például a Nintendo Wii-n futó Brain Age is, amelyben matematikai és memóriafeladatokat kell megoldaniuk a játékosoknak. A stressz-csökkentő MindHabits játék ingyenes próbaverziója a www.mindhabits.com oldalon érhető el, míg a teljes változat is onnan tölthető le, 20 kanadai dolláros (kb. 3600 Ft) áron.

Kulcsszavak: játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14