Megalakult a Mobilitás és Multimédia Klaszter

Kovács Attila, 2008. február 4. 13:38

A hazai infokommunikációs iparág vezető kutató-fejlesztő társaságai – a gazdasági és társadalmi haszon maximalizálása érdekében – egyesítik kutatás-fejlesztési erőforrásaikat.

Sajtótájékoztatón jelentették ma be: a nemrég létrehozott Mobilitás és Multimédia Klaszter nevű alapítvány megkezdi éles működését. A klaszter elnökségének megjelent tagjai közül Pukler Gábor elnök elmondta, a hazai infokommunikációs iparág vezető k+f társaságai – a gazdasági és társadalmi haszon maximalizálása érdekében – ilyen módon egyesítik kutatás­fejlesztési erőforrásaikat. Az idei fő cél: mintegy 90 (!) most vizsgált ötletből konkrétan 5-8 k+f+i projekt kezdeményezése. A kijelölt tématerületek a következők: intelligens közlekedés, elektronikus egészségügy, mobil technológiák, multimédia tartalmak. Az éves költségvetéshez a tagok adták össze a pénzügyi és eszközerőforrásokat.

„A klaszter  a mobil és multimédiás technológiákkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés területén olyan hasznosítás-orientált kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések kialakítására törekszik, amelyek mentén egyrészt optimalizálja a rendelkezésre álló szűkös kapacitásokat a gazdasági és társadalmi haszon maximalizálása érdekében, másrészt hozzájárul a Magyar Kormány középtávú tudomány-, technológia-és innováció-politikai stratégiájának megvalósulásához” – mondta Pukler. A hasznosítás-orientált innovációs klaszter létrehozói között megtalálhatók a hazai infokommunikációs iparág meghatározó multinacionális és nagyvállalatai, a kutatás-fejlesztés terén nemzetközi sikereket is elért kis-és középvállalkozások, valamint a technológiai alapkutatásokkal foglalkozó vezető egyetemek. A klaszternek jelenleg harminc társaság a tagja, amelyek az alapkutatástól a piaci bevezetésig lefedik a teljes innovációs értékláncot, éppen ezért a klaszter az ötletkatalizálástól a feltárt ötletek megvalósításáig és piaci bevezetéséig képes a k+f+i tevékenységeket átfogni és menedzselni. Az alapítók nagy hangsúlyt helyeztek az infokommunikációs iparág legperspektivikusabb szegmenseinek feltárására és azokon a k+f+i erőforrások egyesítésére. Ennek eredményeként a klaszter mobil és a multimédiás technológiákkal kapcsolatos k+f+i projekt-kezdeményezések megvalósítását tűzte ki célul. A megcélzott tématerületeken belüli elképzelések: mobiltechnológiára épülő alkalmazások, közöttük személyre szabott tartalomszolgáltatás, mobil tévével kapcsolatos szolgáltatás-fejlesztés; multimédiás tartalomszolgáltatás, új reklámozási lehetőségek a digitalizált rendszerekben (pl. szemantikus jellegű tartalommegosztó rendszerek, helyfüggő tartalomszolgáltatáshoz kötődő célzott hirdetési megoldások); elektronikus egészségügy témában orvosi műszerekbe ágyazott mobil­ kommunikációs megoldások, egészségügyi szenzorhálózatok; intelligens közlekedés, helyfüggő szolgáltatások, geo-informatika  témákban valós idejű helyzet-meghatározáshoz kötődő útinformációs és navigációs rendszerek, ágens alapú közlekedési szimulációk.

A klaszter alelnöke Hegedűs Gábor, a HP Magyarország első embere, aki hangsúlyozta: örvendetes, hogy máris sok egyetem és oktatási intézmény is részt vesz abban a most induló munkában, amelynek fontos eleme a kitörési pontok keresése és megtalálása.
Szathmári Géza (GTS-Datanet) kiemelte: a klaszter „küldetése” hogy a hazai környezetben sikeresen bevezethető, perszonalizált magyar termékek szülessenek mind nagyobb számban. 
Fiedler Ferenc (Pannónia Egyetem): a klaszter jelentőségét abban látja, hogy az az oktatás, kutatás és fejlesztés összhangba hozásában adhat segítséget.
Dévai Endre (Innomed) a klaszterben tömörülők együttes fellépésének erejét hangsúlyozta.

 

A Prím Online kérdéseire kapott válaszok a következők. A végleges telephely meghatározásáig a négyfős központi iroda ideiglenesen a Magyar Telekom központjában (I.ker. Attila krt. 55.) működik. Készülőfélben van a klaszter honlapjal, amely rövid időn  belül meg is jelenik, elérhetősége várhatóan www.mmklaszer.hu (esetleg www.mmklaszter.com) lesz.  A társszervezetekkel (IVSZ stb.) való egyeztetéseket március hónap folyamán folytatják le. Az MM Klaszterba a jelenlegi tagok valamelyikének az ajánlása útján lehet belépni.

 

A Klaszter jelenlegi tagjai:

Multinacionális és nagyvállalatok:
·    Magyar Telekom Nyrt.
·    Ericsson
·    HP
·    SUN
·    GTS-Datanet
·    Albacomp
·    Origo

Egyetemek és non-profit kutató intézetek:
·    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
·    Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)
·    Pannon Egyetem
·    Pécsi Tudományegyetem (PTE)
·    Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE)
·    Közlekedéstudományi Intézet Kht. (KTI)
·    Kitchen Budapest Innováció Kft. (KIBU)
·    InnoHost Kutatás-Fejleztési Alapítvány

Kis- és középvállalkozások:

·    Innomed
·    AITIA
·    Kirowski
·    Odin
·    Virgo Systems
·    Topolisz
·    Netvisor
·    MPP Magyarország
·    Cellum
·    Adverticum
·    Mobile Engine
·    Lion&Graphill
·    ReignSoft
·    Informatika 2000
·    Bird Telecom
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50