Nemzetközi konferencia az életvitelt segítő megoldásokról

forrás Prim Online, 2008. március 14. 11:40

2008. április 3-5. között Budapest ad otthont az Európai Unió kiemelt kutatás-fejlesztési területéhez, az életvitelt segítő infokommunikációs rendszerek Közös Programhoz kapcsolódó nemzetközi konferenciának. Az eVITA 2008 elnevezésű Konferencia és Szakkiállítás célja, hogy bemutassa azon informatikai fejlesztéseket, azokat az alkalmazásokat és technológiákat, melyek az egészségesebb, gazdaságosabb és kényelmesebb életvitel szolgálatába állíthatók.

Több éves előkészítést követően az Európai Unió várhatóan 2008 nyarán indítja el azt a tíz éves programját, melynek célja, hogy a mobilkommunikációs technológiák adta lehetőségek alkalmazásával, az európai államokat érintő olyan problémák megoldását mozdítsa elő, mint az elöregedő társadalmaknak, az eltartó-eltartottak arányának és a különböző ellátórendszereknek a prognosztizálható válsága. Számos EU tagállam jelentős növekedési potenciált lát azon kutatás-fejlesztési területeken, amelyek feladata, hogy innovatív megoldások alkalmazásával olyan eszközök szülessenek, melyek hozzájárulnak a közösségi állampolgárok életvitelének megkönnyítéséhez és biztonságosabbá tételéhez.

Ennek a Közös Programnak ma már számos közösségi állam tagja, köztük Magyarország, mint alapító. A kezdeményezés témájához kapcsolódó kiemelkedő nemzetközi esemény a 2008. április 3-5. között Budapesten, az Európa Kongresszusi Központban megrendezésre kerülő eVITA 2008 Konferencia és Szakkiállítás, melyre az Európai Bizottság vezető munkatársai mellett a Közös Programban részt vevő országokból is számos szakértőt és kiállítót várnak. Az esemény szervezője a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, szakmai rendezői az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, rendezője pedig a Nexus Event.

Az eVita 2008-on lehetőség nyílik megismerni azokat az infokommunikációs technológiákat és alkalmazásokat, illetve azokat a fejlesztési irányokat, melyek megoldást kínálnak olyan, az Uniós társadalmakat és ezen belül Magyarországot is érintő kérdésekre, mint a nyugdíjasok és keresőképesek arányának eltolódása, az egészséges életvitel feltételeinek megteremtése, vagy a felügyeletre, rehabilitációra szorulók gondozásának biztosítása. A konferencia előadói, illetve a kapcsolódó szakkiállítás bemutatja azokat a rendszereket, melyek képesek integrálni a modern informatikai eszközöket, a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatokat, illetve biztosítani tudják ezek együttműködését és kommunikációját.

Az új technológiák legígéretesebb, az emberi életvitelben is alkalmazható lehetőségei az időskorúak, fogyatékkal élők, rehabilitációra szorulók mindennapi életét felügyelő és segítő rendszerek, melyek a vezeték nélküli vérnyomásméréstől a mért adatok kezelőorvoshoz való azonnali, digitális eljuttatásán át akár az érintőképernyőn programozottan megjelenő gyógytornagyakorlatokig terjedhetnek. Ezek az életvitelünkbe beágyazott, ún. „ambiens” rendszerek alkalmazhatóak a biztonságos közlekedés támogatásában, a járművezetők, sportolók és más szabadidős tevékenységeket végzők életfunkcióinak monitorozásában, a veszélyes munkahelyeken dolgozók biztonságának garantálásában, sőt az intelligens épületek, otthonok kialakításában is.

A konferenciáról és magáról az eVita Nemzeti Programról további információkat talál a http://evitaevent.eu weboldalon.

Kulcsszavak: k+f kutatás fogyatékosok

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50