Tibet miatt a YouTube is nemkívánatos lett Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 19. 11:48

A tibeti zavargások miatt a YouTube videomegosztó is bekerült a nemkívánatos nyugati weboldalak közé, amelyektől az úgynevezett Aranypajzs "védi" a világ legnagyobb online populációját.

Az Aranypajzs a kínai közbiztonsági minisztérium internet-ellenőrző és -cenzúrázó projektje. A külföldön - az informatikából származó tűzfal kifejezés és a Kína északi határán épült történelmi erődrendszer elnevezéséből összegyúrt - Kínai Nagy Tűzfal néven ismert programra már az előkészítési szakaszban, 2002 előtt 800 millió dollárt (130 milliárd forint) költött a kormányzat.

A pekingi BDA informatikai elemző cég legutóbbi jelentése szerint a kínai internetfelhasználók száma meghaladta a 216 milliót, megelőzve a korábbi világelső Egyesült Államokat. A hatalmas piac ígérete arra csábítja az internetszolgáltatókat és számos óriáscéget, hogy együttműködjenek a hatóságokkal. A Google például beleegyezett, hogy ne lehessen keresni a tiltólistára vett szavakra, cserébe a google.cn cím alatt elindíthatta a keresőmotor kínai változatát.

Az Aranypajzs fő feladata, hogy a nemkívánatos külföldi tartalmaktól védje a népköztársaságot. Az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch emberi jogi szervezetek weboldala, vagy a Falun Gong mozgalom honlapja például egyáltalán nem elérhető Kínából, és a nyugati hírportálok zöméhez sem férhetnek hozzá a kínai internetezők.

A múlt hét végétől a YouTube videomegosztó sem elérhető, miután a tibeti zavargásokról és a Tibet-párti külföldi tüntetésekről jelentek meg rajta felvételek. A hatóságok nem adtak magyarázatot a letiltásra és azt sem tették közzé, hogy meddig tart. Elemzők szerint ez a bizonytalanság az Aranypajzs projekt egyik fő jellemzője. Az arstechnica.com infotechnológiai szakportálon megjelent beszámoló szerint az állami tűzfal nem mindig szűri ki a veszélyesnek vélt tartalmakat és nem minden esetben blokkolja az ország egész területén az érintett oldalakat. Előfordul például, hogy egy honlap Sanghajból elérhető, Pekingből viszont nem. A webet
kulcsszavak szerint is megszűrik, és egy tavaly az Új-Mexikó állambeli egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a tiltott szavakat sem mindig blokkolja a rendszer, az esetek 28 százalékában átjutottak rajta.

A bizonytalanság eleme Jeremy Bentham panoptikon - felvigyázótorony - koncepciójához kapcsolja a Kínai Nagy Tűzfalat. A 18. századi angol filozófus olyan börtönt tervezett, amelynek lakói nem tudják, hogy mikor kit figyel a börtönőr, vagy hogy figyel-e egyáltalán. A hatalom így automatikusan és gazdaságosan működik, a foglyok maguktól, belülről vezérelve válnak fegyelmezetté.

Akit nem sikerül így öncenzúrára nevelni, az számolhat azzal, hogy valódi börtönbe kerül: Az Amnesty International elemzése szerint Kínában tartják fogva a legtöbb bloggert. Az AI jelentése szerint többségüket felforgatással vagy az állambiztonság veszélyeztetésével vádolják. A bebörtönzött online szabadgondolkodók, kiber-disszidensek nagy száma miatt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a múlt héten Kínát az "internet ellenségének" bélyegzett 15 ország közé sorolta.

Kulcsszavak: Kína terror YouTube

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50