Milliárdokat spórolhat az EU az egységes hírközlési szolgáltatásokkal

Kovács Attila, 2008. április 7. 16:40

A BT ma arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az általa támogatott Indepen Consulting stratégiai tanácsadó cég új tanulmánya szerint a következő húsz év során Európa gazdasága számára 1.100-1.300 milliárd euró haszonnal járhat az egységes, zökkenőmentes páneurópai elektronikus hírközlési szolgáltatások kialakítása. Ugyanakkor a mostani, nem egységes távközlési szabályozások fenntartása több milliárd euró költséget okoz az EU-nak.

A tanulmány közli: az EU jelenlegi távközlési szolgáltatási keretei hátráltatják azokat az erőfeszítéseket, amelyek fokozhatnák az infokommunikációs technológiai (ict) befektetésekből eredő termelékenységet és versenyképességet. Megakadályozzák ugyanis, hogy a szolgáltatók páneurópai hírközlési szolgáltatásokat nyújtsanak a nagy üzleti felhasználók részére. Következtetés: ha e probléma megoldására szabályozási reformokat léptetnének életbe, az 1,6 - 2 százalékkal növelhetné az EU GDP-jét (ez évente és személyenként 430 - 510 euró vagyonnövekedésnek felel meg.)

Nick White, a Távközlési Felhasználók Nemzetközi Csoportja (International Telecommunications Users Group – INTUG) alelnöke úgy véli, jelenleg az üzleti felhasználók sem vezetékes, sem mobilszolgáltatásokra nem tudnak olyan egységes szerződést kötni, amely valamennyi tagállamban ugyanolyan színvonalat nyújtana. Kénytelenek különféle, nem összefüggő megoldásokkal biztosítani az igényelt szolgáltatásokat. Ez gátolja az ict alkalmazások teljes körű használatát az ellátási lánc menedzsment továbbfejlesztése és az üzleti folyamatok páneurópai alapú átalakítása terén, ami gyakran azzal a következménnyel jár, hogy csak részleges megvalósításra kerülhet sor.

Ed Vonk, az Európai Virtuális Magánhálózati Felhasználók Szövetsége (European Virtual Private Network Users Association – EVUA) vezérigazgatója szerint a termelékenység javításához nem elég számítógépeket vásárolni, ezeket hatékonyan össze is kell kapcsolni egymással. Következésképpen garantáltan minőségi, megbízható és biztonságos, Európában bárhonnan megrendelhető és Európában bárhol nyújtható hírközlési szolgáltatásokra van szükségünk. Ha a szolgáltatás színvonala nem egységes minden országban, a vállalati felhasználók nem lesznek képesek maradéktalanul kiaknázni az egységes piac előnyeit.

A Versenyképességi Tanács április 14-i informális ülésén résztvevő uniós minisztereknek pontosan tisztában kell lenniük azzal, hogy a jelenlegi távközlési szabályozási rendszer nem segíti elő az EU vállalkozásainak nemzetközi versenyképességét.

 Luis Alvarez, a BT Európáért, Közel-Keletért, Afrikáért és Latin-Amerikáért felelős elnöke úgy véli: az Indepen tanulmánya egyértelműen jelzi, hogy döntéshozói szemléletváltásra van szükség. Az egyéni felhasználók részére nyújtott versenyképes szélessávú szolgáltatások kétségtelenül fontos részét alkotják az európai tudásgazdaság kiépítésének. Az Unió távközlési keretei jelenlegi felülvizsgálatának azonban ugyanilyen figyelmet kell fordítania a multinacionális üzleti ügyfelek eltérő igényeire is, amely vállalkozások az EU GDP-jének mintegy 35 százalékát adják. 

Kulcsszavak: EU hírközlés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55