Szabad az út a mobiltelefonálás előtt az európai légtérben

Milkovits Gábor, 2008. április 7. 20:51

Az Európai Bizottság féléves folyamatos tanácskozás után úgy döntött, hogy engedélyezi a mobiltelefonok használatát az Unió országainak légterében közlekedő utasszállító repülőgépek fedélzetén.

A döntés értelmében az utasok 3000 méteres repülési magasságban bekapcsolhatják mobiljukat, és a megfelelő biztonságos technológiát alkalmazó repülőgépeken és rendszerekkel hívásokat bonyolíthatnak, illetve üzeneteket is küldhetnek. Habár az EB nem tervezi rendeletben maximálni a díjakat, Viviane Reding, az EB Távközlési Biztosa arra intette a szolgáltatókat, hogy ne szabjanak irreálisan magas tarifákat a légi telefonálásért, mivel az hátráltatná a technológia elterjedését. Reding és az EB néhány hónapja a túl drágának ítélt roaming-tarifák ügyében sem riadt vissza az olyan intézkedéstől, amely egyáltalán nem tetszett a mobilszolgáltatóknak. A biztos emellett arra is felszólította a légitársaságokat, hogy biztosítsák e megfelelő feltételeket ahhoz, hogy a telefonálók ne zavarják a többi utas nyugalmát. A mostani határozat lehetővé teszi, hogy a nemzeti hatóságok olyan engedélyeket adhassanak ki az egyes légitársaságoknak, amelyeket aztán az Európai Unió egész területén elismernek. Ez azt jelenti, hogy az adott légitársaság gépein egy tagállamban már engedélyt szerzett szolgáltatónak nem kell további engedélyekért folyamodnia a többi tagország hatóságainál. Az engedélyezéshez ugyanakkor szükség van arra is, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jóváhagyja a műszaki berendezéseket, aminek az az elsődleges feltétele, hogy azok semmiképpen sem zavarhatják meg a repülőgép rendszereinek működését.

Sajtóértesülések szerint az első európai légitársaság, amelynek gépein mobiltelefont lehet használni, az Air France lesz, emellett pedig a Ryanair is engedélyért szeretne folyamodni a közeljövőben. Az első nem kísérleti mobilhívást egyébként márciusban, a Dubai-i székhelyű Emirates légitársaság az EK751-es számú, Dubai-ból a marokkói Casablancába tartó járatán bonyolították, egy Airbus A340-300 típusú gépen, 9 ezer méteres magasságban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14