Program az információs társadalom fejlesztésére

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 20. 08:24

Közösen indít programot az információs társadalom alkalmazkodó képességének növelésére a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács és a magyar kormány, illetve a Microsoft - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója az Országgyűlés informatikai és távközlési albizottságának ülésén hétfőn Budapesten.

A TITAN, Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére akciót a Microsoft kezdeményezte. A kezdeményezés lényege, hogy a magyar piacon is minél több jól képzett információ- és kommunikációtechnológiai szakembert képezzenek a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességének növelése és az e-Befogadás társadalmi és gazdasági alapjainak megteremtése érdekében.

A program megvalósításával kapcsolatos szándéknyilatkozatokat az érintettek, így a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT) és a magyar kormány, a Microsoft, illetve az öt parlamenti párt képviselői hétfőn az albizottság ülésén írták alá.

Az ülésen Gyurcsány Ferenc elmondta: 100-150 éve az írástudás elterjesztése jelentette a nagy kihívást. Ebben sikeresek voltunk, ám most egy másik kihívással kell szembe nézni, azaz a digitális írástudás képességét kell elvinni mindenkihez.

Hozzátette: több program is indult már e célok elérése érdekében, s ezeket egészíti ki a TITAN.

A TITAN program három célt fogalmaz meg, így azt, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára is a hétköznapok természetes része legyen a magas fokú számítógéphasználat és a digitális írástudás.

A másik cél az, hogy csökkenjen az informatikai szakemberhiány, ami nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is érzékelhető.

A harmadik cél pedig az, hogy az általános oktatás keretében is tanítsák a digitális írástudást, a számítógépes ismereteket.

A program legfontosabb újdonsága az, hogy azt az informatikai szektor üzleti és társadalmi résztvevői a kormánnyal együtt hozták létre, s közösen is valósítják meg.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az ülésen kifejtette: a fenntartható gazdasági növekedéshez a foglalkoztatás bővítésén keresztül vezet az út. A megfelelő képzettség azonban ma már sokszor gátja a foglalkoztatásnak. A szándéknyilatkozat, illetve a program célja az, hogy a vállalkozások tízezreihez és az emberek százezreihez jusson el a digitális írástudás.

Steve Ballmer kifejtette: a digitális tudás nagyon fontos része a versenyképességnek, mint ahogyan a technológiai innováció is.

Hozzátette: a program alapvetően arra koncentrál, hogy az informatikai képességeket és képzettséget javítsa annak érdekében, hogy javuljon a foglalkoztatottság és az emberek, cégek versenyképessége.

A megállapodás kapcsán kiadott sajtóanyagban szerepel, hogy az unióban a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének negyedét, illetve a termelékenységi növekedés 40-50 százalékát az információ- és kommunikációtechnológiai szektor (ICT) adja. Ugyanakkor Európában egyre kevesebb a jól képezett ICT-szakember.

Kérdésekre válaszolva Drajkó László, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója elmondta: most a létrehozás fázisában van program.

A tervek szerint a január 1-jétől már életképes program jórészt uniós forrásokra épül. A projekt minden kis- és közepes cég számára elérhető lesz azért, hogy növelni tudják digitális képességeiket.

A cél az, hogy az első évben 10 ezer informatikai szakemberhez, 25 ezer üzleti vezetőhöz jusson el a program, illetve ezen túlmenően százezres nagyságrendben a munkavállalókhoz is.

A mintegy 10 milliárd forint forrásigényű TITAN-programot 2009-2010-2012-re tervezik, s a cégek elsősorban abban támogatják a képzési projektet, hogy az eljusson mindenkihez.

Bajnai Gordon hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben már most is vannak források a program finanszírozására, amelyeknek egy része már 2008-ban is hozzáférhető.

A programban részt vesz még a Cisco, a HP és az Intel magyar leányvállalata, a Magyar Telekom, a rEVOLUTION Software, az Xapt, a FreeSoft, valamint az Inforum, illetve az Informatikai Vállalkozások
Szövetsége is.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55