Informatikai Kutató-fejlesztő Központ alakult Debrecenben

forrás Prim Online, 2008. június 6. 11:59

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok, valamint informatikai vállalkozások részvételével Informatikai Kutató-fejlesztő Központ alakult meg Debrecenben. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-2007-1.1.2) keretében meghirdetett pályázaton a kutató-fejlesztő központ 2 milliárd forint összértékű pályázata a nyertesek között szerepel.

A Tudományegyetemi Karok mellett a pályázat résztvevői a Geoview Systems Kft., az ISH Kft., a Corvex Zrt., az Orgware Kft., valamint a Netlock Kft. A Debreceni Informatikai Kutató-fejlesztő Központ olyan részprojektek végrehajtására nyerte el a pályázati támogatást, amelyek sikeres megvalósítása a cégek közötti együttműködés mellett az egyetem részvételét, k+f tevékenységet tételezi fel.
A Debreceni Informatikai Kutató-fejlesztő Központ 10 részprojekt indítását vállalta fel a pályázatban. A pályázat támogatásintenzitása 50%, ami azt jelenti, hogy az 1 milliárd forintos támogatás mellett a résztvevő cégek ugyanekkora összegű saját forrást vonnak be a fejlesztői munkába. Az Debreceni Egyetemnek, mint felsőoktatási intézménynek, nem kell saját erőt biztosítani. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-2007-1.1.2) keretében elnyert összeg jelenleg a legnagyobb volumenű sikeres informatikai pályázat Debrecenben. A program futamideje 3 év.

Az alábbi részprojektek szerepelnek a pályázatban:

1.    Általános célú elszámolóház
2.    Web alapú szolgáltatások kialakítása felsőoktatási integrált adatbázisra építve
3.    Regionális térinformatikai rendszer és térségi integrált adatbázis
4.    Desztináció menedzsment (intelligens turisztikai rendszerek)
5.    Integrált ügyfélszolgálat (Contact Center) megvalósítása, helyi szolgáltató központ
6.    E-learning és elektronikus közösségépítés
7.    Az e-MedSolution kórházi integrált informatikai rendszer biztosítói elszámoló és viszontfinanszírozó modulja
8.    Az e-MedSolution web2 alapú orvosi kutatási portál fejlesztése
9.    Hiteles és anonim vizsgajavítási rendszer
10.    JDolBer-t kiegészítő WEB alapú teljesítményértékelés, közösen HRVIR szolgáltatás és toborzás modulok felsőoktatás céljaira

A megvalósuló részprojektek sok szállal kapcsolódnak a Debreceni Egyetemhez, különösképpen a Tudományegyetemi Karokhoz. Az Informatikai Kar kutató-fejlesztő tevékenysége mellett a kivitelezésben szükség lesz az egyetem jogi, valamint közgazdasági szakmai hátterére is. A részprojektek végrehajtásába bekapcsolódnak a különböző karok (Informatikai Kar, Állam és Jogtudományi Kar, Közgazdaságtudományi Kar) oktatói, kutatói, akik olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket később az oktatásban is tudnak használni, hasznosítani. A projekt költségvetésének 10%-át, 200 millió forintot pedig PhD-hallgatók ösztöndíjára, valamint fiatal pályakezdők alkalmazására kell fordítani.
A program résztvevői más vállalkozásokkal kiegészülve pályázatot nyújtottak be egy informatikai inkubátorház megvalósításra. Az informatikai inkubátorházban alacsony költségen, kezdő vállalkozások, magas innovatív értéket képviselő informatikai termékek fejlesztésére létrejött spin-off cégek indíthatják be tevékenységüket. Az inkubátorház a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, az Informatikai Kar tervezett új épülete mellett kapna helyet.
A közeljövő tervei között szerepel egy olyan, az Informatikai Kar által koordinált informatikai klaszter létrehozása, amelynek alapító törzstagjai többek között a sikeres pályázatokban résztvevő vállalkozások. A klaszter alapvető célja a regionális informatikai ipar megerősítése, olyan kölcsönösen együttműködő hálózat létrehozása, amely a legkülönbözőbb informatikai feladatok magas szintű megoldására képes, s innovatív erejénél fogva motorja lehet a fejlődésnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50