Intel-AMD per: 2010-ig elhalasztva

Milkovits Gábor, 2008. június 7. 10:01

Az illetékes amerikai szövetségi bíróság sokadszorra ismételten elhalasztotta annak az ügynek a tárgyalását, amelyet az AMD kezdeményezett az Intel ellen, monopolhelyzettel való visszaélésre hivatkozva.

A kisebbik processzorgyártó még 2005-ben nyújtott be keresetet a piacvezető ellen azt állítva, hogy az Intel visszaélve monopolhelyzetével tisztességtelen módon árengedményt és ingyenes ráadás-termékeket kínált azoknak a cégeknek, amelyek exkluzív megrendelői szerződéseket kötöttek vele. Az ügy tárgyalását először 2007-ben halasztották el, mivel az Intel bejelentette, hogy az eset szempontjából fontossággal bíró e-maileket és dokumentumokat töröltek a rendszerükből, amelyek újbóli felkutatása időt igényel. A vállalat részéről ugyanakkor tagadták, hogy szándékosan tüntettek volna el az eljárásra nézve lényeges információt. Eközben az AMD folyamatosan gyűjti az Intel-re nézve esetlegesen terhelő anyagokat; az ilyen iratok mennyisége mostanra állítólag meghaladta a 150 millió oldalt, amelynek feldolgozása szintén nem gyorsítja a procedúrát. A mostani halasztást részben ezzel, részben pedig azzal indokolták, hogy mindkét vállalat újabb tanúkat sorakoztatott föl, akiknek az előzetes kihallgatása szintén eltart egy darabig. A tárgyalás új kitűzött időpontja 2010. február.

Ugyanezért a gyakorlatért éppen csütörtökön büntette a dél-koreai kereskedelmi felügyelet 250 milliárd won-ra (38,2 milliárd Ft) az Intel-t, emellett pedig sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság is olyan döntésre készül, amely akár dollár-milliárdokban fájhat a vezető csipgyártónak. Az amerikai szervek a nyíltan óriásvállalat-barát Bush-kormányzat nyomására jóval elnézőbbek a hasonló ügyekben, az EB-vel ellentétben például a Microsoft ellen indított monopóliumellenes eljárást illetve intézkedéseket is hosszú évekre jegelték a tengerentúlon.

Kulcsszavak: Intel +céginfo AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50