A Rhapsody is DRM-mentes mp3-akat forgalmaz

Milkovits Gábor, 2008. június 30. 20:04

A Napster és az Amazon után most a Real és az MTV tulajdonában lévő Rhapsody zeneletöltő szolgáltatás is másolásvédelem nélküli mp3 zeneszámok forgalmazásába kezdett.

Néhány hónapja az Amazon Music volt az első, aki az összes nagy lemezkiadó katalógusát elérhetővé tette DRM-mentes formátumban, amivel rögtön a második számú online zeneáruházzá lépett elő Amerikában az Apple iTunes után. A Rhapsody viszont mindeddig gyakorlatilag csupán kölcsönözte zenéit; nagyjából havi 15 dollárért korlátlan mennyiséget tett leölthetővé, illetve korlátozott ideig hallgathatóvá. A szolgáltatás viszonylag népszerű, főként azért, mert a sokak által használt RealPlayer zenelejátszó szoftverbe be van ágyazva, ám van vele egy komoly probléma, mégpedig az, hogy a letöltött fájlok nem játszhatók le az Apple iPod készülékein. Az új, DRM-mentes mp3-akkal ez a gond megoldódni látszik, kérdés, hogy a változtatás elég lesz-e a sikerhez.

A DRM-mentes mp3 fájlokkal az a probléma, hogy hiába lejátszhatók az iPod-on, a népszerű készülékek sok funkciója nem működik együtt velük, így aztán a többség mégiscsak az iTunes-ról tölt le pénzért zenét, függetlenül a DRM hátrányaitól. Emellett ráadásul már az iTunes is kínál egyes kiadóktól másolásvédelem nélküli mp3-akat, így ha valaki ilyeneket szeretne letölteni, onnan is megteheti. Az Apple hegemóniájának megtöréséhez egyszerre lenne szükség olcsóbb és szabadabban kezelhető mp3-akra, illetve az iPod-hoz hasonló újdonságot kínáló készülékekre. A Rhapsody-n egy szám 99 centbe, egy album pedig 9,99 dollárba fog kerülni, míg az első százezer előfizető 10 dollár hitelt kap.
 

Kulcsszavak: mp3 zene onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50