Nvidia részvényárfolyam-esés sorozatos meghibásodások miatt

Milkovits Gábor, 2008. július 3. 18:10

Az Nvidia az amerikai értékpapír-felügyeletnek benyújtott feljegyzésben arról számol be, hogy egyes termékeinek tömeges hibája miatt kénytelen a negyedévben 150-200 millió dollárt költeni garanciális szolgáltatásokra.

A grafikus csipgyártó arra egyelőre nem tért ki, hogy pontosan mely lapkáival fordul elő a tömeges meghibásodás, a hír mindenesetre így is akkora hatással volt a tőzsdékre, hogy a vállalat részvényeinek árfolyama a NASDAQ-on a szerdai zárás után 25 százalékkal volt alacsonyabb a reggeli nyitó értéknél. A cég a feljegyzésben annyit közölt, hogy egyes noteszgépekbe szánt grafikus processzorai a „szokásosnál nagyobb arányban” hajlamosak a meghibásodásra, ezen kívül pedig „jelentős mennyiségű” GPU esetében túlmelegedési problémák lépnek fel. Ez utóbbi orvoslására a gyártó egy olyan szoftvert tesz letölthetővé, amely a szokásosnál hamarabb és nagyobb fordulatszámra kapcsolja be a csipek hűtőventilátorát. A letöltéshez persze jó volna tudni, hogy milyen típusú laptopokban fordulhatnak elő hibás lapkák, ez azonban egyelőre nem tisztázott.

Az említett 150-200 millió dollár túlnyomó részét valószínűleg a laptop-gyártók garanciális költségeinek megtérítésére költik majd. Az Nvidia a váratlan kiadástól függetlenül a július 27-ével záruló negyedévben az elemzők által jósolt 1 milliárd dollárnál alacsonyabb, 875-950 milliárd dollár bevételre számít, ami szintén nem tesz jót a cég papírjainak.

Kulcsszavak: nVidia +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38