Nyílt forráskódú a Red Hat Network Satellite

forrás Prim Online, 2008. július 6. 19:40

A Red Hat bejelentette, hogy a már majdnem hét éves Red Hat Network Satellite (RHN) rendszer-menedzsment platform egy új, nyílt forráskódú projekt keretében megújul. Ismert, hogy az RHN Satellite eszközöket nyújt az adminisztrátoroknak rendszereik hatékony kezelésére, amivel csökkennek a rendszerenkénti, az alkalmazási és a kezelési költségek.

A Red Hat a bostoni Summit csúcskonferenciája keretében mutatta be a Spacewalk projektet. A Spacewalk egy nyílt forráskódú (GPLv2 alatt licencelt) Linux rendszermenedzsment-megoldás, ami a következőket teszi lehetővé:
- rendszerkészletezést (hardver és szoftver információk)
- a rendszeren futó szoftverek telepítését és frissítését
- az egyedi szoftvercsomagok rendszerezését és disztributálását könnyen kezelhető csoportonként
- rendszerek automatikus létesítésését
- konfigurációs fájlok kezelését és alkalmazását rendszerszinten
- a futó rendszerek felügyeletét
- virtuális vendégrendszerek létesítését
- virtuális vendégrendszerek indítását, leállítását és konfigurálását.

Az RHN Satellite most már a Spacewalk Red Hat projekten alapul. A Spacewalk működik majd Red Hat Enterprise Linuxon és ebből származtatott disztribúciókon is. A Spacewalk az új felhasználók növekvő közösségét a fejlett rendszermenedzsment veteránjaival hozza össze, így a Satellite termék most már fejlődhet (ahogy a Linux is teszi) a nyílt forráskódú vezető Red Hat és a közösség együttes erőfeszítésein keresztül. Mind a Red Hat, mind a közösség együttműködik majd a közösségi projekt képességeinek növelése és fejlesztése érdekében. Ennek hatására az új, innovatív ötletek és technológiák a közösségi Satellite termék esetén is gyorsabb elfogadásra kerülnek majd.

Az egyik legnagyobb prioritás az volt, hogy a leginnovatívabb nyílt forráskódú technológiákat, ahol csak lehetséges, a megoldás részévé tegyék. Az első ilyen integráció támogatást nyújt majd a Cobbler számára, ami a létesítést látja el a Spacewalk/Satellite projektben. A továbbiakban más nyílt forráskódú projektek beintegrálásáról is születik majd döntés, ahogy a projekt-terv összeáll. Ilyen projektek például a pulp, a func és a nyílt forráskódú szoftver adatbázisrendszer alternatívák stb. A szoftverfejlesztők azon is dolgoznak majd, hogy a Spacewalkot kisebb, „fogyaszthatóbb” alprojektekké rendezzék át, ami lehetővé teszi majd, hogy más projektek és eszközök is fel tudják használni. (Forrás: Enterprise Open Source Weekly)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55