TomTom: a műholdas navigáció erősíti a vezetés és a közlekedés biztonságát

Kovács Attila, 2008. július 14. 16:02

Az autós navigációs rendszerszállító holland TomTom cég nyilvánosságra hozta a megbízásából vezető európai és amerikai kutatóintézetek által a műholdas navigációról végzett kutatási eredményeket, amelyek igazolják, hogy a műholdas navigáció pozitív hatással van a vezetés- és a közlekedésbiztonságra.

A tanulmány legfontosabb megállapításai:

  • a műholdas navigációs rendszer használata óvatosabb vezetés tesz lehetővé, miközben csökkenti a stresszt;
  • a műholdas navigációs megoldás használata csökkenti a gépjárművezető igénybevételét és a vezetésre fordított energiát,
  • a műholdas navigációs eszköz használata jó hatással van a vezető magatartására, amikor az, általa ismeretlen területen közlekedik és ismeretlen célpont felé halad;
  • a műholdas navigációs rendszerek használata csökkenti a megtett kilométerek számát, amikor a vezető általa ismeretlen területen közlekedik, ismeretlen célpont felé halad;
  •  a műholdas navigációs megoldás használata csökkenti az utazási időt ismeretlen területen, ismeretlen célpont felé történő vezetéskor.


A felmérés azt is kimutatta, hogy szemben a hagyományos navigációs módszerekkel, a navigációs rendszerek használata csökkenti a megtett kilométerek számát azokban az esetekben, amikor a gépjárművezető ismeretlen területen közlekedik ismeretlen célpont felé, ami pozitív hatással van a környezetre és a benzinköltségekre. A résztvevő sofőrök Európa és Amerika szerte jelezték, hogy sokkal inkább érzik úgy, hogy kézben tartják, és elővigyázatosabban vezetik gépjárműveiket, amikor navigációs eszközöket alkalmaznak. Néhány adat a tanulmány országos statisztikáiból: Németországban a gépjárművezetők 80%-a érzi úgy, hogy jobban uralja gépkocsiját, amikor műholdas navigációs rendszerrel közlekedik és a megkérdezettek 66%-a érzi úgy, hogy elővigyázatosabb, mint egyébként. Spanyolországban a megkérdezettek 81%-a vallja, hogy a műholdas navigációs rendszereknek köszönhetően éberségük megmarad, vagy növekszik.

A stressz csökkentésére való törekvés fontos szempontnak bizonyult a gépkocsivezetők számára és egyben az egyik legfőbb oknak, amiért leginkább szeretnek műholdas navigációra támaszkodni. A navigációs rendszerek vezetésbiztonsági szempontból is szinte minden országban a leghatásosabbnak bizonyultak. Néhány adat: Angliában a felhasználók háromnegyede (77%-a) jelezte, hogy azért használ navigációs eszközöket, mert használatakor nyugodtabban vezet. A megkérdezettek közel háromnegyede (74%-a) vallotta, hogy sokkal nyugodtabban vezet navigációs eszközökkel, mint nélküle. A vizsgált országok mindegyikében óriási többséggel jelentették, hogy navigációs rendszerek használatával nyugodtabban érzik magukat a gépjárművezetők. Az Egyesült Államokban a felhasználók 71%-a, Olaszországban 68%-a jelezte ugyanezt.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a műholdas navigációs készülékek használata csökkenti a gépkocsivezetők igénybevételét. A kutatás szerint a felhasználók többsége szerint a navigációs rendszerek használata megkönnyíti az útra való koncentrálást. Néhány adat az országos statisztikákból: a navigációs rendszernek köszönhetően a német felhasználók 74%-a találta egyszerűbbnek az útra való koncentrálást; az amerikai felhasználók 59%-a találta könnyebbnek az útra való koncentrálást a navigációs rendszernek köszönhetően.

Hasonlóan pozitív az eredmény a navigációs rendszerek vezetőkre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Például: a Franciaországban navigációs rendszereket használók 60%-a mondja, hogy biztonságosabban vezet a navigációs rendszerekkel, mint anélkül. Hasonlóképp, a német felhasználók 65%-a találta biztonságosabbnak a vezetést navigációs eszközökkel, mint nélküle.

Független kisérlet bizonyította, hogy navigációs rendszer használatával, az utazással töltött idő  csökkent. Németországban például 11,2%-kal. A kevesebb levezetett kilométer, nagyobb üzemanyag megtakarítást jelent, ami kedvező hatással van mind a gépjárművekre, mind a környezetre.

Kulcsszavak: TomTom GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55