Kompaktabb és könnyebb cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek

forrás Prim Online, 2008. augusztus 9. 11:35

Az Olympus és a Matsushita közösen fejlesztenek technológiákat és eszközöket a “Mikro Négyharmados Rendszer szabványa” számára. Az új szabvány a Négyharmados Rendszer szabványa által a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek számára nyújtott előnyöket bővíti ki azzal, hogy a méret és súly csökkentését teszi lehetővé. A két vállalat a megállapodás értelmében közösen dolgozik majd jelentősen vékonyabb és kompaktabb cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek kereskedelmi előállításán.

A cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek nemzetközi piaca folyamatosan bővül, azonban a digitális fényképezőgépek teljes piacának még mindig csak  mintegy 7%-át teszi ki. Tekintve, hogy a cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgépek jóval nagyobb piaci részesedést élveztek, amikor még a film volt a domináns képrögzítési médium, úgy tűnik, hogy a kategória számára jócskán van még növekedési lehetőség. Mindazonáltal a kompakt digitális fényképezőgépek egyre több funkciót és egyre növekvő teljesítményt kínálnak. A piaci felmérések azt mutatják, hogy a vásárlók azért választják a kompakt modelleket, mert a digitális SLR készülékeket „túl nagynak, nehéznek és bonyolultnak” találják.

A Mikro Négyharmados Rendszer szabványának fő megkülönböztető tulajdonságai a Négyharmados Rendszer szabványával összehasonlítva:

  • A bajonett és az érzékelő közötti távolság mintegy 50%-kal rövidebb
  • Az objektív bajonettjének külső átmérője 6 mm-rel kisebb
  • A bajonettnél az elektromos érintkezők száma 9-ről 11-re emelkedett


A Mikro Négyharmados Rendszer segítségével a felhasználók sokkal kompaktabb fényképezőgép vázban jutnak hozzá a Négyharmados Rendszer 4/3-os érzékelőjének kiemelkedő képminőségéhez, és az objektívek is jelentősen kompaktabbak lesznek, különösen a nagy látószögű objektívek és a nagyerejű zoomok esetében. Az új Mikro Négyharmados Rendszer az objektív csatlakozásánál nagyobb számú elektromos csatlakozót is tartalmaz, így a készülékeket a jövőben új funkciókkal lehet majd bővíteni.

Ezenkívül a felhasználók adapter segítségével meglévő Négyharmados Rendszerű objektívjeiket felszerelhetik majd a Mikro Négyharmados Rendszer vázaira.

A későbbiekben az Olympus Imaging és a Panasonic közösen dolgozik majd a Négyharmados és a Mikro Négyharmados Rendszer technológiáinak és készülékeinek kifejlesztésén, és a két cég saját üzleti stratégiái alapján fejleszti és vezeti be a szabványoknak megfelelő termékeket.

Kulcsszavak: Olympus Panasonic kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50