Hi-Vision: a jövő videóformátuma?

Kovács Attila, 2008. szeptember 13. 12:52

A Siemens IT Solutions and Services (SIS) üzletága az első Super Hi-Vision (SHV) videóformátumú élő képátvitelt létesített Londonból az amszterdami RAI Centerben szeptember 11-én megnyílt IBC2008 műsorszóró (broadcasting) és média kiállításra.

Ez a kísérleti formátum, melyet a japán NHK közszolgálati tévétársaság fejlesztett ki, tizenhatszor nagyobb (függőlegesen és vízszintesen is négyszeres) felbontást kínál a HDTV technikánál. A londoni demonstráció projektmenedzseri feladatát az SIS látja el, amely az IT és műsorszóró infrastruktúráról is gondoskodott. Az első SHV Video-over-IP optikai átvitel a londoni városháza (City Hall) tetője és az amsterdami NHK Demonstration Theatre között jött létre. Az adatátvitel a már meglévő London Media Gateway-n és a partnerként együttműködő Cable&Wireless által rendelkezésre bocsátott, 1 Gbit/s kapacitású összeköttetéseken keresztül történik. Az SIS és a Cable&Wireless közösen alakították ki a nagy megbízhatóságú áramköri architektúrát, amely garantálja a minőség-ingadozás nélküli átvitelt, illetve a minimális IP csomagvesztést. Ezt követően az SIS teszteket végzett az áramkörökön, melyhez nemcsak standard IP-hálózati tesztberendezéseket használt, hanem olyan ellenőrző technikát is, amelyet a WAN és LAN hálózatokban történő Streamed Broadcast Content átvitel tesztelésére fejlesztettek ki. A tesztek és az azokat követő élő átvitel céljára a Siemens több mint száz audió-, illetve video-over-IP módban működő készüléket működtet és menedzsel. Ezek száma a következő két hónapban további ötven darabbal bővül. Az infrastruktúra kialakítása és a projekt-menedzsment mellett az SIS egy ideiglenes vezérlőtermet is berendezett a londoni városházán, valamint műsorszóró ismereteivel az NHK kutatómérnökeit is támogatja az SHV kódolási rendszernek az áramkörökbe való integrálásában.

Az adatátvitel útvonala: a városházáról a Siemens London Fibre Network-ön keresztül Dual-Path átvitellel jutnak az adatok a nyugat-londoni BBC Television Centre-ben lévő Siemens London Media Gateway-be, majd innen a Cable&Wireless London középső részén lévő elérési pontján (Point-of-Presence) lépnek be az 1 Gbit/s-es hálózatba. Ennek „másik vége” az amszterdami RAI Centerben van, ahonnan az NHK Demonstration Theatre-hez vezető utolsó 400m-es szakaszon ismét a Siemens valósítja meg az átvitelt. A városházán fényszálas kamerakábelek, valamint további optikai és rézkábelek viszik a képet és hangot az épület tetejéről a vezérlőterembe. Itt vannak a kameravezérlő és videó kompressziós berendezések, amelyeket az NHK mérnökök működtetik.

Kulcsszavak: Siemens videó

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50