Sanghai Expo: az első zöld világkiállítás Siemens technikára épít

Kovács Attila, 2010. március 15. 10:51

Május 1-én nyitja meg kapuit a világ előtt az Expo 2010 Sanghajban: a kínai metropoliszban mintegy 70 millió látogatót várnak. Az expók történetében ez lesz az első „zöld” világkiállítás. A nagyszámú látogatók környezetbarát fogadásához szükséges infrastruktúra nagy részét a Siemens szállította.

A konszern az expo előterében összesen jó egymilliárd eurónyi megrendelést kapott. Ennek kereken 90%-a zöld termékekre és megoldásokra jut. A város területén hatvan pavilon várja a vendégeket. Ezek közül öt a zárás után is nyitva marad majd: Kína-pavilon, mint a kiállítás védjegye, a kb. 1 km hosszú Expo-bulvár, a témapavilon, az Expo-center és a 18 000 férőhelyes rendezvényközpont (performance-center).

Az épületekbe a legmodernebb zöld technikát építették be, amely a mostani – „Better City, Better Life“ mottót hordozó – expónak megadja a jellegét. Az egyik legnagyobb Siemens projekt a kiállítási területen a 160 000 m²-es China Pavillon. Ezt „dugig rakták” energiatakarékos Siemens épülettechnikával, és környezetbarát építési módja révén az Expo „zöld” jelképévé vélik. A Siemens technikának köszönhető energia-hatékonyság másik kiemelkedő példája a Hamburg Ház nevű épület. A német hanzaváros passzívháza fajlagosan példátlanul kevés energiát fogyaszt: majdnem energia-önellátó a készülékek és a látogatók által leadott hőenergia hasznosításával.

A takarékos energiafogyasztás kiállítási megoldásain kívül a Siemens Sanghaj áramellátásához is szállított infrastruktúrát. A közelgő nyár, amikor is a város energiafogyasztása – mint minden nyáron – Expo nélkül is tetőzne, a város áramszolgáltatását újabb teherpróbának veti alá. Ennek áthidalására szolgál a Siemens által megépített Waigaoqiao (Vajkaocsiao) erőmű, amely a világ legjobb hatásfokú szénerőműve. A város áramszükségletének egyharmadát fogja fedezni, miközben az egyéb, összehasonlítható teljesítményű kínai szénerőművek hatásfokához és CO2-kibocsátásához képest évi egymillió tonnával kevesebb szenet kell benne eltüzelni, illetve hárommillió tonnával kevesebb lesz az évi emissziója. Ezen kívül a Siemens a város peremén egy üzemet is épít szélturbina-rotorlapátok gyártására, amely az ország megújuló energiaforráson alapuló áramtermelésének erősítéséhez járul hozzá.

Az Expót megelőzően a Siemens  egy sor irodaházat szanált energetikai tekintetben a város tudományos és innovációs kerületében, Yangpuban (Jangpu), amelyek ezáltal 16%-nyi CO2-megtakarítást értek el. Szintén a metropolisz peremén a legmodernebb szűrőtechnikát installálta a szennyvíztisztító művekben a tisztavíz-ellátás javítására. A városlakók egészségének javát szolgálja a rákbetegségek gyógyítására szánt technika, amelyet a cég a Sanghaj Nemzetközi Rákkórházban telepített a Siemens 150 millió euró értékben. De a legnagyobb expo-körüli megrendelést az Ipar szektor Mobility divíziója könyvelhette el: kulcskomponenseket szállított 100 nagysebességű vonathoz, amelyek a jövőben 5 óra alatt fognak utasokat szállítani Pekingből Sanghajba. A vonal sanghaji terminálján pedig Kína legnagyobb parkolás-irányító rendszerét hozta létre, amely közvetlenül az expo nyitása előtt áll majd üzembe.

Az Expo 2010-hez vagy a pekingi olimpiához hasonló nagyrendezvények katalizálják a városok fejlődését. Az 1972-es olimpiára például a Siemens metrószerelvényeket szállított München városának, hogy az megbirkózhasson a látogatók rohamával, illetve, hogy tehermentesíteni lehessen a felszíni közlekedést. Ezek a vonatok azóta mintegy 400 millió utast szállítottak, és több millió tonnányi CO2-terhelést takarítottak meg. 2018-ig a Siemens 20 további nagyrendezvény házigazda városában fog infrastruktúra-megoldásokat kialakítani – például a stabil energiahálózathoz, a tömegközlekedéshez, az egészségügyi ellátáshoz.  Egy-egy ilyen rendezvény infrastruktúra-projektjein jó kétezren működnek közre. Azaz e projektek munkahelyeket is biztosítanak amellett, hogy segítenek a rendezvényt és a várost „élvezhetővé és élhetővé” tenni. 

Kulcsszavak: Siemens

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50