Négy új Panasonic digitális fényképezőgép; Lumix-díjak

Kovács Attila, 2008. szeptember 19. 14:46

A Panasonic South-East Kft. (korábban Panasonic Magyarország) mai sajtótájékoztatóján négy új kompakt digitális fényképezőgép modellt (FZ28, LX3, FX150, FX37) mutattak be.

Az egyik a Lumix DMC-FZ28, mely egy 27 mm-es nagy látószögű Leica DC VARIO-ELMARIT objektívet alkalmaz, 18-szoros optikai zoommal. Az FZ28-as 10 megapixeles felbontással rendelkezik. A zoom teljesítmény akár 32,1-szeresre is növelhető az Extra Optikai Zoom funkció segítségével. A képfeldolgozáshoz az FZ28-as a nagysebességű, nagyteljesítményű ’Venus Engine IV’-et használja. Az állóképek mellett az FZ28-assal egyszerűen készíthetünk nagyfelbontású, 1280 x 720p felbontású, 30 képkocka/mp képfrissítési idővel rendelkező mozgóképeket is, kiváló részletességgel. Az FZ sorozat új erőssége nagyméretű, 2,7 collos, 230.000 képpont felbontású, intelligens LCD-vel rendelkezik.

Az új DMC-LX3-as modellhez nagy látószögű objektív, a 16:9-es képarányú CCD és az LCD monitor tartoznak. Az LX3 szívében található a nagyméretű, különösen érzékeny 1/1,63 hüvelykes CCD, amelyet kifejezetten ehhez a modellhez hoztak létre. Ahelyett, hogy a lehető legtöbb képpontot zsúfolnának a gépbe, 10,1 megapixelre korlátozták az LX3 1/1,63 hüvelykes CCD-jén a pixelek számát.  DMC-LX3-ban található CCD a három képarány – 4:3, 3:2, 16:9 – bármelyikében képes reprodukálni a képeket, így mindig dinamikus, kifejező képeket készíthet nagy látószöggel. Az újonnan hozzáadott Multi-aspect (több képarányú) mód segítségével egyszerre mindhárom képaránnyal elkészítheti a felvételt, hogy fotózás után kiválaszthassa a jelenetet legjobban megörökítő fényképet. Az LX3 F2.0 24 mm-es különösen nagy látószögű Leica DC Vario-Summicron objektívje is jelentős előrelépést jelent az LX2-höz képest. Az F2.0 objektív mintegy kétszer akkora fényerejű, mint az előző, F2,8-as társa, amit már így is komoly fényerejű objektívnek tartottak. Az F2.0 objektívvel rövidebb záridő mellett lenyűgözően tiszta, éles, bemozdulás mentes képek készíthetők akár gyenge megvilágítás mellett is, ugyanakkor könnyebb alacsony mélységélességet produkálni.
Felszereltségéhez tartozik a továbbfejlesztett képfeldolgozó LSI rendszer, a Venus Engine IV.
Az LX3 „Filmes” üzemmódot is kínál 6 színes filmtípussal és 3 fekete-fehér verzióval. Ahhoz hasonlóan, amikor a fényképezőgéphez különböző fajtájú filmeket választunk, ezzel a funkcióval a felhasználó még érdekesebb és kifejezőbb képeket alkothat. Az újonnan hozzáadott, többszörös exponálást lehetővé tevő funkcióval a felhasználó művészi hatású felvételeket is készíthet, hiszen akár három felvételt is egymásra fényképezhet, miközben a monitoron a legutolsó képet látja. A készüléknek nagyméretű, 7,6 cm-es LCD kijelzője van, amelynek 3:2 a képaránya és 460.000 képpontos a felbontása.

A Lumix FX prémium sorozatú digitális fényképezőgépeinek új, 14,7 megapixeles modelljének számít az új FX150. A 28 mm-es nagy látószögű objektívvel ellátott fényképezőgéppel lehetővé válik az igazán nagyívű tájképek elkészítése. A nagy látószögű objektív alkalmazása azzal az előnnyel is jár, hogy egy olyan nagy épület vagy építészeti alkotás is beférjen egy szimpla képbe, ami a legtöbb hagyományos fényképezőgéppel nem lenne lehetséges. Sőt ha szűk vagy túlzsúfolt belső térben kell fényképet készíteni, a nagylátószög segítségével több ember fér el a képen. Az FX150 szíve a Panasonic új, nagysebességű, újgenerációs képfeldolgozó rendszere. A ’Venus Engine IV’. Az akkumulátor egyetlen feltöltésével 330 kép (CIPA) készíthető. A Panasonic iA (Intelligens Auto) üzemmódja további fejlesztésen esett át az új Lumix fényképezőgépek – köztük az FX150 esetében is. Az újonnan hozzáadott ’AF Tracking – autofókusz-követés’ funkció automatikusan követi a témát, miután az élesség beállításra került – még akkor is, ha a tárgy folyamatosan mozog – ezzel téve könnyebbé a meghatározó pillanatok éles, jól fókuszált képeken történő megörökítését. Az 1,28 mm-es nagy látószögű Leica DC objektív F2.8 fényerővel és 14,7 megapixeles, nagyfelbontású CCD-vel kicsi, keskeny készülékházban helyezkedik el.

Az új 10,1 megapixeles DMC-FX37-es Lumix fényképezőgép 25 mm-es ultra-nagylátószögű Leica DC objektívvel és nagyteljesítményű ötszörös optikai zoommal (egy 35 mm-es filmes fényképezőgépen ez 25-125 mm-nek felel meg) rendelkezik, ami azonos fényképezési távolságból csaknem kétszer akkora területet fog be mint egy hagyományos 35 mm-es fényképezőgép.

A mai sajtótájékoztató alkalmával osztották ki a hetedik Lumix fotópályázat díjait. A szakmai zsűri közel 25 000 kép közül választotta ki a Lumix díjas és a kategória győztes alkotásokat, melyeket a Lumix Digitális Fotókiállítás keretein belül megtekinthetnek az érdeklődők a Millenáris Park Fogadó Épületében, 2008. szeptember 18.-tól október 19-ig.

A 2008. évi nyertesek:

Fődíj: Vancsó Zoltán: Olasz-magyar esküvő Kőszegen című képe.
Természet kategória: Kvassay György – Őrszem
Emberábrázolás, portré kategória: Mándi Emese – Hálóóóó!
Utazás kategória: Pádár Piroska – Balatoni ragadozók
Mindennapi életünk kategória: Hartyányi Norbert – Fogadj el!
A közönségszavazás díjazottjai: Kvassay György – Őrszem (természet); Balogh Zoltán – Pásztor fiú (emberábrázolás, portré); Varga István – Toszkán tájakon (utazás); Kocsis István – Maszkolva (mindennapi életünk).
Különdíj: Dezső T. Tamás – „panel#1”

Kulcsszavak: Panasonic kamera fotó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50