Az internet szolgáltatóknak a garantált le- és feltöltési sebességet is hirdetni kell

Kovács Attila, 2008. szeptember 25. 14:46

A szeptember közepén az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről megjelent 229/2008-as számú kormányrendelet előírja: az internet szolgáltatóknak nemcsak vállalniuk és mérniük kell a garantált le- és feltöltési sebességet, hanem a vállalt értékeket az adott díjcsomagnál, a sávszélességgel együtt nyilvánosságra kell hozniuk. A 2008. december 11.-től hatályos jogszabály alapján a hirdetésekben is kötelező lesz a garantált le- és feltöltési sebesség feltüntetése.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtöki sajtótájékoztatóján Dömötörné dr. Ács Katalin főigazgató-helyettes azt is elmondta: a szolgáltatóknak december közepétől meg kell kezdeniük a fogyasztók tájékoztatását arról, hogy ajánlataikban a meghirdetett „akármekkora" sávszélességhez mekkora garantált le- és feltöltési sebesség tartozik. Korábban a szolgáltatók a garantált értékeket csak az általános szerződési feltételeikben adták meg, de ott sem feltétlenül egy helyen az elvi maximumot tükröző értékkel.

Szintén változás a korábbiakhoz képest, hogy a mobiltelefon-szolgáltatóknak célértéket kell vállalniuk a saját hálózaton belül küldött és fogadott SMS-ekre (a 60 mp-en belül sikeresen fogadott és továbbítottak arányára) és MMS-ekre (a 10 percen belül sikeresen fogadott és továbbítottak arányára). A digitális műsorterjesztésben  a szolgáltatóknak szintén kötelező lesz célértékeket meghatározni.

Somodi Attila
, az NHH központi piacfelügyeleti osztályvezetője bejelentette: az NHH honlapján immár elérhetőek a legfrissebb szolgáltatásminőségi adatok, paraméterek. Így az ár és a szolgáltatásminőség összehasonlítása alapján körültekintőbben tudnak a fogyasztók dönteni és választani a szolgáltatók és szolgáltatások közül.

Takács Péter
, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője hozzátette: a rendeletben foglaltak végrehajtásával a fogyasztói tudatosság növelhető. Az NHH oldalain megjelenő Tantuszba is bekerülnek a minőségi mutatók, a garantált sávszélességek.

A Prím azon kérdésére, hogyan ellenőrzi majd a hatóság a 229/20008. rendeletben foglaltak végrehajtását, Dömötörné dr. Ács Katalin úgy válaszolt: a tanúsító szervezetek időszakos ellenőrzése mellett, a szolgáltatóknál szúrópróbákat is fog tartani a hatóság.

Kulcsszavak: hírközlés NHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50