Az IT-biztonsággal kapcsolatos félelmek hátráltatják a vállalati innovációt

Kovács Attila, 2008. november 4. 10:47

Az EMC biztonsági részlegeként ismert RSA ma két új kutatás eredményeiről számolt be, amelyek az informatikai biztonság és az üzleti innováció kényes viszonyát vizsgálták. Az első felmérést az IDC végezte. Eredménye: egyre nagyobb szakadék tátong a biztonság és az innováció között. A másik kutatás során a biztonsági vezetők egy csoportját kérték fel olyan információs kockázatkezelési stratégiák meghatározására, amelyek célja ennek a szakadéknak a szűkítése.

Art Coviello, az RSA elnöke szerint: „Egyértelmű, hogy a biztonság és az innováció elválaszthatatlan egymástól, de a szervezetek ennek dacára is még mindig küzdenek azzal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek a piaci innovációs tevékenység serkentése és a hatékony IT biztonsági eljárások kidolgozása között.”
 
Az IDC felmérése szerint az informatikai biztonsági kockázat jelentős mértékben gátolja az innovációt. Továbbá: a szervezetek szerint az innováció szempontjából ideális környezet megteremtése rendkívül fontos a versenytársak legyőzéséhez. A megkérdezettek nyolcvan százaléka számolt be arról, hogy IT-biztonsági megfontolások tartották vissza a céget az új innovációs lehetőségektől. Míg a vezérigazgatók 80 százaléka úgy látja, hogy a biztonsági csoport hivatalosan is elszámoltatható az üzleti növekedésben és innovációban játszott szerepéért, addig a biztonsági vezetők mindössze 44 százaléka érzi úgy, hogy az innovációs tevékenységben való részvétele mérhető. Ebből kiderül, hogy a felsővezetők elvárásai és a biztonsági szakemberek prioritásai meglepő mértékben eltérnek. Amíg széles körben elfogadott nézet, hogy az informatikai stratégiákat közvetlenül össze kell kapcsolni az üzleti célokkal, a válaszadóknak mindössze 21 százaléka érzi úgy, hogy szervezete sikeresen adaptálta a megelőző jellegű és üzleti célokhoz illeszkedő megközelítést, és inkább bátorítja, mintsem gátolja az innovációt.

Az RSA szintén beszámolt a Security for Business Innovation Council legfrissebb jelentéséről, amelynek összeállításában a világ vezető cégeinél dolgozó legkiemelkedőbb szakemberek közül tízen vettek részt. A jelentés (amelynek címe Mastering the Risk/Reward Equation:  Optimizing Information Risks to Maximize Business Innovation Rewards – azaz kb. „A kockázat-haszon egyenlet megoldása: Az információs kockázatok optimalizálása az üzleti innovációs haszon maximalizálásához”) azt vizsgálja, hogy miért nem működnek a régebbi kockázatcsökkentő módszerek a mai összekapcsolt világban, amelyben minden új üzleti innovációnak szerves része bizonyos mértékű információs kockázat. E nézet szerint a biztonság fókuszát a kizárólagos kockázatcsökkentésről át kell helyezni az üzleti haszon egyidejű maximalizálására. A közreműködő biztonsági szakértők összesített tapasztalataira épülő jelentés tartalmazza az üzleti érték javítását serkentő kockázat-haszon számítások vázlatos módszerét, és segít abban, hogy azok elvégzése a vállalat sikerét szolgálja.

Kritikus kiindulási pontként az említett szervezet megfogalmazott néhány ajánlást azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes változtatni a cégek gondolkodási és működési módján:

  • a biztonsági csoportnak az „információbiztonság” helyett az „információs kockázatok kezelésére” kell koncentrálnia annak jelzéséhez, hogy a cél egy elfogadható kockázati szint elérése;
  • érdemes egy, az egész szervezetre vonatkozó megközelítést használni a cég kockázatviselő képességének megismerésére és formális leírására;
  • létre kell hozni egy kockázatbecslési modellt annak felvázolására, hogy hol és ki hozza a kockázati döntéseket; valamint
  • ki kell dolgozni egy megismételhető, lépésenként meghatározott eljárást az új üzleti kezdeményezések kockázat-haszon elemzésére és gondoskodni kell róla, hogy az egész szervezet használja.
Kulcsszavak: security EMC

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50