Noreg: a mobil eszközök biztonsága felértékelődik

Kovács Attila, 2008. november 11. 14:56

A mobil infokommunikációs eszközök biztonságáról tartott ma sajtótájékoztatót a Noreg Kft., mely szerint ezen eszközök előnyeit akkor tudják a vállalatok és intézmények igazán kihasználni, ha a mobil eszközöknél (mobiltelefon, okostelefon, PDA, mp3-, mp4-, mp5-lejátszók, noteszgépek, netbook, USB eszközök, digitális fényképezők és kamerák stb.) is meg tudják valósítani az asztali eszközöknél szokásos biztonsági szintet. Egyre több mobil eszközön egyre több adatot is tárolunk, amelyek közül számos személyes vagy bizalmas jellegű céges információ. A nem megfelelően védett mobil eszközök használata egyre veszélyesebb, és jelentősen ronthatja a vállalat presztízsét.

Kőrös Zsolt, a Noreg ügyvezető igazgatója szerint a mobilitás nyújtotta szabadság ugyanis könnyen a visszájára fordulhat, ha valaki például ottfelejti a vállalati levelező rendszerrel szinkronizált mobiltelefont megbeszélés után az étteremben, vagy az autó csomagtartójából eltulajdonítják a notebookját. Ma már számos, a felhasználók számára egyszerűen kezelhető titkosítási megoldás létezik. A Noreg javaslata: amennyiben a mobil eszközön tárolt információ értéke meghaladja a néhányszor tízezer forintot, érdemes titkosító megoldást bevezetniük, mivel átlagosan ennyibe kerülnek ezek a megoldások. A cég szakértői eddig többek között a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél, a gyógyszeripari szektorból a Richternél, az energiaszektorból pedig az EON-nál vezettek be titkosító megoldást.

A mobil eszközök titkosítására több hatékony módszer is létezik. Az egyik az operációs rendszertől független titkosító megoldás, amely azt eredményezi, hogy az ellopott notebookba már belépni sem lehet, és a merevlemez a gépből kivéve sem használható. Ez a megoldás azért „független” az operációs rendszertől, mert annál alacsonyabb szinten valósul meg. A másik titkosító megoldás az állományok és könyvtárak szintjén valósul meg. Ekkor az állományok megnyitásához nem elég az operációs rendszerbe történő belépés, még azután is egy független mechanizmus (alkalmazás) védi az állományokat. Ez utóbbi módszer a rendszerhez amúgy jogosultan hozzáférő rendszergazda és egyéb felhasználók ellen is védelmet nyújt, és akkor is működik, ha bekapcsolt és működő operációs rendszerrel tulajdonítják el az eszközt. A diszk titkosító megoldás több gyártó esetében is integrálódik a perifériavédelemmel, USB token alapú felhasználó azonosítással vagy DLP (adatszivárgás) megoldással.

Az otthoni felhasználóknak egyszerű titkosítási megoldások (operációs rendszerbe integrált shareware vagy freeware) javasolhatók. KKV környezetben emellett megjelenik az igény, hogy ne csak az adott felhasználó férjen hozzá a titkosított információhoz, hanem a vállalatnál az más részére is rendelkezésre álljon. A Noreg azt javasolja a kkv szektor vállalatainak, hogy piacvezetőktől a legjobb biztonsági megoldásokat alkalmazzák vállalati mobil eszközeik védelmére Független szállítóként a Noreg több titkosítással foglalkozó nemzetközi vállalat termékét értékesíti. Ilyen a McAfee és az Utimaco. (Mindkét szállító megoldása kiemelkedő a Gartner független piacelemző cég 2008-as Magic Quadrant felmérése szerint.)

Kulcsszavak: Noreg security adatvédelem

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50