A 2009-es Sony Handycam sorozat újdonságai

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 19. 10:30

Idén a Handycam sorozat olyan új innovációs megoldásokkal jelentkezik, mint az Exmor R CMOS szenzor, a Sony G objektív, vagy a BIONZ processzor.

Az új HD Handycam család számos, Sony által kifejlesztett technológiát tudhat magáénak, melyek eredetileg az Alpha digitális SLR fényképezőgépekből származnak. Az AVCHD HDD kategória csúcsát jelentő készülékek (HDR-XR520VE/500VE) szuperérzékeny Exmor R CMOS szenzorral rendelkeznek. A Sony fejlesztése - szakítva a korábbi hagyományokkal – ‘hátsó megvilágítású’ cellastruktúrát kapott. Az áttervezett szenzor célja, hogy a fényérzékeny rész a lehető legtöbb fényt fogadja be, így a korábbi megoldások rendkívül finom szálakból álló fémrácsán jelentkező veszteség kiküszöbölhető. A “fordított” megoldással a szenzor megnöveli a képdetektor felé küldött fényjelek mennyiségét. Az összesített hatásfokot jelentősen növelve az Exmor R CMOS szenzor körülbelül kétszer nagyobb érzékenységgel rendelkezik a korábbi modellekkel összehasonlítva. Az Exmor R CMOS szenzor másik újdonsága az egyedi, ClearVid sor szerinti pixelelrendezés: ezáltal magas, 12 valós megapixel felbontás érhető el a fotók készítésekor.

Az AVCHD HDD Handycam modellek értékét növeli, hogy beépítésre kerültek a Sony új G objektívjei. Az Exmor R CMOS szenzor rendkívüli képalkotó képességét kiegészítve ezek a prémiumkategóriás objektívek kitolják a kreatív lehetőségek határait. A fejlett optikai kialakítás jellemzője az alacsony fényszórású aszférikus lencse, amely tiszta, éles képek biztosít csökkentett kromatikus aberráció mellett, amely különösen teleobjektív esetén érezhető. A képkontraszt saroktól-sarokig kiváló, míg a 6 lamellás írisz körkörös ‘bokeh’ defókuszált effektusokat hozhat létre a pontszerű fényforrásokból.

Az eredetileg az Alpha digitalis SLR fényképezőgépek számára kifejlesztett ultragyors BIONZ képfeldolgozó processzor a HD Handycam modellekben tekintélyes mennyiségű, nagyfelbontású adatot kezel, melyet az Exmor R CMOS szenzortól kap. Ez gyors válaszidőben és expozíciós funkcionalitásban jelentkezik, amely az idei év HD Handycam sorozatának legfontosabb fejlesztési célja. A felvétel után a Memory Stick  Handycam tulajdonosok gyorsan áttölthetik az adatokat PC-re. 2009 márciusától választhatnak 16GB, és a már most kapható 8 GB és 4 GB tárolókapacitású Memory Stick PRO-HG HX közül, melye 20MB/s olvasási és 15MB/s írási sebességével több, mint háromszorosa a Memory Stick PRO DUO teljesítményének. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 110 perces Full HD videofájl (kb. 15GB) kevesebb, mint 15 perc alatt másolható a PC-re a PRO-HG HX és a tartozék USB adapter segítségével.

Kulcsszavak: Sony kamkorder

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50