A nagyfiúk is beszállnak a digitálisfilmkamera-üzletbe: ARRI Alexa

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 26. 10:18

A hagyományos celluloid alapú filmkészítés egyik legnagyobb márkája, az ARRI is elkészült digitális videókameráival, az új kategória Alexa néven fog futni.

Az ARRI kameráinak képét mindenki ismeri, akkor is, ha még nem is hallotta ezt a nevet. Ennek oka egyszerű, a világ legnagyobb filmkameragyártójáról beszélünk, mely már a film hőskorában, 1917-ben megkezdte működését. 1937-ben ők mutatták be a világ első tükörreflexes 35 milliméteres mozgóképkameráját Arriflex 35 néven. A filmgyártásban fogalommá vált eszköz az évtizedek során számos változtatáson esett át, ám mechanikája és állandó partnere, a Zeiss optikáinak minősége miatt a 40-50 éves ARRI kamerák a mai napig használhatók. Nem véletlen tehát, ha a cég ilyen háttérrel nem dobta be magát gyorsan a digitális kamerák világába, az első prototípusok után meglehetősen sokat várt a sorozatgyártásra szánt termékcsalád bejelentésével. Többek között a Vidocq című film képei, az elismerésre méltó úttörő szerep mellett, figyelmeztették a gyártókat a digitális eszközök gyenge pontjaira.

Az ARRI első kísérlete az Arriflex D-21-es volt, ám a jelek szerint az Alexákat szánják az igazi sorozatgyártású kategóriába. Ezt már az is jelzi, hogy az új gépcsalád relatíve olcsó, a nagy rivális RED kamerák árkategóriáját célozza meg. A 60 ezer dollár alatti összeg kifejezetten szerénynek mondható a filmgyártásban, hiszen általában bérelhető eszközökről van szó, és ezért igen impresszív teljesítményt kapunk. A 1080p kompatibilis gép leginkább az ARRI saját ProRes 444 és ProRes 422 formátumaiba szeret rögzíteni. Ezen kívül képes egyszerre tömörített 1080p és Arriraw formátumokba is rögzíteni, ez utóbbi nyers 2 ezres felbontást jelent, ami kiváló alapot nyújthat későbbi konvertálásokhoz. Az Alexák teljes méretű 35 CMOS Bayer szenzorra dolgoznak, a dinamika 13,5 lépésben állítható, és az ígéretek szerint akár DSLR optika is használható lesz vele. A jövőben jó eséllyel találkozhatunk az Alexával készült felvételekkel, mert a nyersanyag és az utómunkálatok mellett a nagy költségű világítási igény költsége is minimálisra csökkenthető a digitális rendszerrel.

Kulcsszavak: kamkorder

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50