30 százalékos visszaesés a félvezetőpiacon

Milkovits Gábor, 2009. április 4. 10:06

A Félvezetőipari Szövetség (SIA) legfrissebb statisztikája arról a megdöbbentő tényről tudósít, hogy idén februárban 30 százalékkal kevesebb csipet adtak el világszerte, mint egy évvel korábban.

Az SIA nem a mennyiséget, hanem a forgalmi értéket vette alapul: ennek alapján az idei év második hónapjában 14,2 milliárd dollár értékben adtak el csipeket világszerte, szemben a 2008. februári 20,3 millió dollárral. Ez pontosan 30,4 százalékos visszaesésnek felel meg, de az idén januári forgalomhoz képest is jelentős, 7,6 százalékos a csökkenés. Ebben persze benne van az is, hogy a túlkínálat és a keresletcsökkenés miatt a gyártók folyamatosan kénytelenek árat csökkenteni, de azért a mennyiségi eladások is alacsonyabbak, mint azelőtt.

A legnagyobb mértékű, 36,1 százalékos visszaesést Európában tapasztalták, míg a Távol-Keleten 30,5; Japánban 29,8; az amerikai kontinensen pedig 24,9 százalékkal kevesebb félvezetőterméket értékesítettek februárban, mint egy éve. George Scalise, az SIA elnöke mindezek ellenére némileg bizakodóan nyilatkozott: szerinte ugyan elhamarkodott volna azt állítani, hogy megállt a visszaesés, viszont a csökkenés üteme mérséklődni látszik. Pozitív jelnek nevezte, hogy a túlkínálat visszafogására összefogással csökkentették a termelést, elsősorban a RAM ágazatban, emellett pedig javul a termelési költséghatékonyság is, ami csökkenti a gyártók veszteségét.

Kulcsszavak: félvezető trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50