Milyen hatása lesz a The Pirate Bay elleni ítéletnek?

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 21. 10:39

A Pirate Bay fájlcserélő portál négy üzemeltetőjére Svédországban kiszabott börtönbüntetés fényében a szakma máris azt boncolgatja, vajon az ítélettel sikerül-e elérni, hogy a jövőben drasztikusan csökkenjen az illegális fájlmegosztás. A Daily Telegraph online verziójában közölt hosszabb elemzés szerint az biztosra vehető, hogy a büntetés komoly figyelmeztető jel azok számára, akik rendszeresen követik a honlap linkjeit.

A The Pirate Bay négy üzemeltetőjét, Gottfrid Svartholm Wargot, Peter Sundét, Frederik Neijt és Carl Lundstromot egyévi börtönre és összesen 30 millió svéd korona (közel 800 millió forint) összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság több lemez- és filmkiadó óriáscég, köztük a Warner Brothers, a Sony Music Entertainment, az EMI és a Columbia Pictures javára.

Bár az oldalról magukat a fájlokat nem lehetett letölteni, a megadott linkek segítségével a felhasználók - becslések szerint 22 millió internetező - filmek, zenék és számítógépes játékok kalózmásolatait tölthetik le ingyen a világhálóról. Aztán a kódolt fájlokat, a torrenteket a megfelelő szoftver segítségével csereberélhetik egymás között.

A Daily Telegraph elemzése szerint az ítélet rengeteg kérdést felvet a jövőre nézve. Vajon az olyan keresőmotorokat is felelősségre lehet majd vonni, mint a Google, pusztán azért, mert olyan linkeket is kidob, amelyek illegális letöltéseket felkínáló honlapokra mutatnak?

Igazából a The Pirate Bay esete nem más, mint a legutóbbi azoknak a honlapoknak vagy alkalmazásoknak a sorában, amelyek megbüntetésével példát akartak statuálni. Majdnem egy évtizeddel ezelőtt a Napster elleni perrel indult el a hasonló ügyek sorozata, és már akkor is hiába gondolták az ítélethozók, hogy a per kimenetele megváltoztathatja a helyzetet. A felhasználók persze másként vélekedtek, és rögvest új megoldásokat kerestek arra, hogyan csereberélhetnék a zenéket, filmeket és a szoftveres úton feltört játékokat.

Mivel azt most már a legcsökönyösebb törvényhozók, illetve zene-, film- és szoftveripari mogulok is látják, hogy a hasonló pereknek végső soron semmilyen, a felhasználókat gátló eredménye sincs, felmerül a kérdés, hogy akkor mi értelme van az állandósult bírósági eljárásoknak. Mark Mulligan, a Forrester Research nevű, technológiákat kutató intézet elemzője szerint azért erőltetik ennyire a pereket a nagy cégek, hogy legalább néha tegyenek is valamit az ügy érdekében, még akkor is, ha azok valójában csak "kirakatperek".

"Ez épp olyan, mint amikor arról olvasunk az újságban, hogy ennyi és ennyi drogot talált a rendőrség, holott az egész drogkereskedelem problémakörének csak a felszínét kapargatják" - írta Mulligan a blogjában.

Érthető módon a zeneipar nem szeretne elesni a hatalmas haszontól, ugyanakkor Mulligan szerint az ágazatnak be kell látnia, hogy a bírósági eljárások nem vezetnek sehova. Éppen ezért próbálkoznak azzal, hogy a kalózokat a saját térfelükön verik meg: az ingyenesség ellen csak a másfajta ingyenességgel harcolhatnak. Az olyan zenei oldalakon, mint a last.fm vagy a Spotify például a zenerajongók több millió számot hallgathatnak nemcsak teljesen ingyen, hanem jobb minőségben is, sőt garantáltan vírusmentesen is. Ráadásul az "ingyenesség" gyakran jövedelmező is lehet. Paulo Coehlo világhírű író például arra jött rá, hogy ha ingyen osztja meg az Alkimista című regényének különböző nyelvű verzióit a neten, akkor azzal a papír formátumban kiadott változatot is jobban el tudja adni. Trent Reznor pedig (aki közismerten gyűlöli a lemezkiadókat) legújabb lemezeit ingyen letölthetővé tette saját honlapján, amivel a rendkívül tehetséges zenész nemcsak óriási népszerűségre tesz szert, hanem még azt is elérheti, hogy a rajongók a pénzért megrendelhető a "prémium" termékeket (például magas felbontású filmeken keresztül megtekinthető koncertfelvételeket, amelyeket DVD-n forgalmaznak) tömegesen vásárolják.

A legironikusabb egyébként az, hogy a The Pirate Bay elleni per eredménye már a hivatalos ítélethozatal előtt kiderült. Ugyanis már az előtt "kiszivárgott" az interneten keresztül, hogy nyilvánosan kihirdették volna - hasonlóan azokhoz a filmekhez, amelyeket még be sem mutattak a mozikban, de már nézhetők.

Kulcsszavak: Pirate Bay

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber visszatér a Formula E-be

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális vezetője örömmel jelenti be, hogy az ERT Formula E csapattal kötött új partnerség révén visszatér az ABB FIA Formula E World Championshipbe.

2024. május 11. 15:36

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat mind az üzleti, mind pedig az egyéni felhasználók esetében. A magyar is ezek között van.

2024. május 11. 13:43

Ilyen lesz az első, személyzet nélkül is működő magyar bolt

A tervek szerint már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. 

2024. május 11. 12:01

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36