Újabb elbocsátások a Nokiánál, megszorítás az online üzletágban

Milkovits Gábor, 2009. április 28. 21:14

A Nokia katasztrofálisan rossz negyedévét követően újabb 450 dolgozójától válik meg, illetve éppen az új iránynak számító online fejlesztéseket tervezi visszafogni.

Az újabb leépítések a finn mobilóriás belső informatikai munkatársait, illetve a Kompatibilitási és Iparági Együttműködési Munkacsoportot érintik. A társaság szerint az elbocsátások részét képezik a korábbi terveknek, azonban ennek ellenére az elküldeni tervezett dolgozók száma jelentősen emelkedett az utóbbi hetekben. Ami az internetes szolgáltatások karcsúsítását illeti, az intézkedés azért meglepő egy kissé, mivel a Nokia mostanában éppen, hogy kulcsfontosságúként kezelte ezeket a fejlesztéseket, amelyek révén sikerülhet visszaszereznie korábbi pozícióit az okostelefonos piacon. Ennek ellenére most ki kívánják adni külsős fejlesztőknek a kép- és videófeltöltéssel kapcsolatos munkákat, illetve minden játékokkal kapcsolatos dolgot az N-Gage-en kívül az Ovi online áruházba terveznek koncentrálni.

A Nokia az Apple és a RIM kivételével az egész mobiltelefonos ágazathoz hasonlóan igen komoly forgalom-visszaeséssel volt kénytelen szembenézni az utóbbi időben. Éves szinten a társaság nyeresége 90, forgalma pedig 27 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, piaci részesedését pedig összességében ugyan sikerült megőriznie, azonban a kulcsfontosságú okostelefonos ágazatban 50-ről 37 százalékra esett vissza, miközben az Apple iPhone és a RIM Blackberry készülékek a válság ellenére tovább szárnyalnak. A Nokia egyébként az idén 10%-os zsugorodásra számít a mobilpiacon. A cég múlt hónap közepén bejelentette 1700 alkalmazott menesztését, ez a szám azonban most közel félszázzal tovább nőtt.

Kulcsszavak: +céginfo mobilszolg Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50