Az AH és a Magyar Telekom 26GHz-es frekvenciatartományban

forrás Prim Online, 2009. április 30. 18:09

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által 2008 októberében meghirdetett pályázatok elbírálását követően a Magyar Telekom Nyrt. és az Antenna Hungária Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) megkezdheti a 26GHz-es frekvencia használatát. A használati jogosultságért a két társaság együttesen nettó 720 millió forintot fizet a magyar államnak.

A Magyar Telekom az úgynevezett „D” csomagra pályázott és nettó 500 millió forintos ajánlatával elnyerte a 84MHz sávszélességű blokk tíz évre szóló használati jogosultságát. Az 56MHz sávszélességű „E” csomagra az Antenna Hungária és a GTS-Datanet Kft. pályázott, a szintén tíz évre szóló használati jogosultságot nettó 220 millió forintos ajánlatával az Antenna Hungária nyerte. A 26GHz-es frekvencia használatbavétele hozzájárulhat a szélessávúinternet-lefedettség növeléséhez és a spektrum révén új szolgáltatások jelenhetnek meg a magyar hírközlési piacon.

A 450Mhz-es sáv hasznosítására kiírt pályázatot részben a bíráló bizottság javaslatára, részben saját döntése alapján, az NHH eredménytelennek minősítette és lezárta. A pályázók – a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Mobile Wireless Broadband Hungary Távközlési Zrt. (MWBH) – által benyújtott, a bírálat alapját képező üzleti tervek nem voltak kellően megalapozottak. Az NHH megítélése szerint egyik pályázat sem támasztotta alá a hatóság által megfogalmazott és elvárt célok teljesülését, sem a piacélénkítést, sem a jelenleg szélessávú hálózatokkal gyengén ellátott települések lefedettségének érdemi javítását.

Mivel az NHH már korábban döntött első- és másodfokon is az esetleges új, negyedik mobilszolgáltató piacra lépést lehetővé tevő – "A” csomag – pályázatának lezárásáról és így az „A” és „B” csomag eredményeként várt új szereplőknek fenntartott további 26GHz-es frekvenciacsomagok („C”, „F”, „G”) pályázata is eredménytelen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50