Rugalmas, hajlítgatható OLED prototípus Japánban

Milkovits Gábor, 2009. május 12. 08:07

A Tokiói Egyetem villamosmérnökei olyan OLED képernyő-prototípust fejlesztettek ki, ami úgy viselkedik, mintha gumiból lenne, azaz szabadon hajlítgatható anélkül, hogy károsodna.

A találmány lényege nagy vonalakban annyi, hogy a mérnökök egy fluor-gumi keverék alapra vékony rétegben szén-nanocsövecskéket helyeztek föl. Erre kerültek aztán a szerves LED-ek, amelyek a tulajdonképpeni képernyőt alkotják. A prototípus egyelőre fekete-fehér és egy 10 négyzetcentiméteres felületen 256 képpontot tud megjeleníteni, a fejlesztések azonban nyilván nem fognak itt megállni. A csapat állítása szerint a rugalmas OLED-képernyő legalább ezerszer összehajtható meghibásodás nélkül, azaz kifejezetten tartós. A lehetséges felhasználási területek sora szinte végtelen, érdemes például elgondolkodni azon, hogy a jövő elektronikus újságainak sem kell feltétlenül kis képernyős, szövegbogarászós mobileszközöknek lenniük, ehelyett szét- és összehajtható nagyoldalas lapok kiadása is lehetséges.

A Tokiói Egyetem tudósai a gyakorlati alkalmazással kapcsolatban egyelőre nem szolgáltak részletekkel, ám elvileg ezekre sem kell sokáig várni, mivel a találmány bővebb ismertetése még májusban napvilágot lát a brit Nature Materials szaklapban.

Kulcsszavak: monitor tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14