Asztali médialejátszó kallódó merevlemezünkből

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 23. 09:03

Sok lakásban kallódik egy korábbi rendszerfejlesztésből, gépből visszamaradt merevlemez, most egy új eszköz segítségével ezeket a részegységeket újra felhasználhatjuk, és a egy számos formátumot kezelni képes otthoni médialejátszót építhetünk segítségükkel.

Ma már sok felhasználó igényinek nem felelnek meg az asztali dvd-lejátszók. Annyiféle média állomány, filmek és képek “keletkeznek” körülöttünk nap mint nap, hogy a DVD korongok megírására sokszor már nincs elég szabadidőnk, nem is beszélve a rengeteg helyről, amit a korongok tárolása igényelne. A médialejátszó pedig éppen erre való, a beszerzett filmeket és a családi fotókat az USB kábelen szépen átküldjük a lejátszó gyomrában levő 3,5” merevlemezre. Ezután kézbe kapjuk a távirányítót és a televízión és a házimozin indulhat is a mozizás. Ha vendégek jönnek, akkor a nyaralás képeit elegánsan a TV-n mutathatjuk meg nekik.

Az új Raidsonic IB-MP304S-B egy sor fájlformátummal megbirkózik, a videoCD-től kezdve a számítógépes avi és DivX-en át a különféle fényképezőgépek és digitális kamerák által rögzített MPEG kódolásokig. A filmek mellé odakészített felirat állományokat is felteszi a mozira, a filmeket 720p (720x576 PAL) felbontásig tudja megjeleníteni. Ez ugyan nem full HD, de a legelterjedtebb, sokszor a világhálóról származó állományok nem is igényelnek ennél többet, az évek során felhalmozott mp3 zenék kezelése sem jelent gondot. Csatlakozó felülettel bőven megáldották a 304-est. A plazmákhoz kötelező HDMI (720p) mellett a házimozi csatlakoztatásához kellő digitális kimenet és analóg hang, illetve videó csatlakozók vannak. A média fájlokat a számítógépről USB kábelen keresztül tölthetjük a fedélzeti merevlemezre. Ez nem a leggyorsabb ilyen megoldás, ezért kényelmesebb, ha még a mozizás előtt a filmeket felmásoljuk rá. A másik USB csatlakozóba pedig bedughatunk egy pendrive-ot, ha éppen arról érkezik valamilyen érdekes alkotás. A belevaló merevlemez egy maximum 1 TB-os 3,5”-os SATA HDD lehet. Ha több merevlemezünk is lenne, amelyeket még szállítani is szeretnénk, akkor érdemes használni a cég HDD tárolódobozát, a vízálló műanyag dobozban nem csak szállítható, hanem egymásra pakolva rendezetten tárolhatók is a merevlemezek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50