Hozzáférés-sebességcsökkenéssel a fájlmegosztók ellen?

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 5. 07:13

Nagy-Britanniában az EU állásfoglalása és a vesztére álló francia elképzelés közötti arany középutas megoldás bevezetésén gondolkodnak.

Nagy-Britanniában, akárcsak a nyugati világ nagyobb részén, szintén gondot jelent az illegális fájlmegosztás. A helyzethez jelenleg két megközelítés létezik, az egyik a francia, a másik az uniós út. Franciaországban az első elbukás ellenére is erőltetik azt az elképzelést, miszerint a törvénytelenül tartalmakat megosztók büntetése az internet-kapcsolat felfüggesztése lenne. Ezt elég erős lépésnek gondolják a jelenség visszaszorítására, és a jogtulajdonosok megnyugtatására. Az elképzelés gyengéje, hogy egyrészt az általános kommunikációs hozzáférés kiterjesztése, mint alapelv ellen szól, vagyis míg az EU euró milliárdokat fordít arra ,hogy a legkisebb falvakban is legyen internet, Franciaországban a hozzáférések felfüggesztésében gondolkodnak. A dolog egyébként a mobil internet terjedésével további akadályokba ütközik, hiszen egy előre fizetett fix egységet biztosító, a feltöltőkártyás mobiltelefonáláshoz hasonló név nélkül vásárolt hozzáférés könnyen változtatható, és szinte utolérhetetlen. A másik szélsőség az Európai Parlament állásfoglalása, mely kimondja, hogy az információhoz való jog az alapjogok egyike, és mint ilyen, nem használandó büntetésre annak megvonása. Eszerint az Unió polgárait közelebb kell hozni egymáshoz, így éppen a minél általánosabb és olcsóbb hozzáférésekre kell törekedni.

A brit elképzelés minkét oldalnak kedvez, amolyan középutas megoldás lenne. Eszerint elismerik, hogy a világháló ma már olyan mint a víz, vagy az elektromos áram, tehát nem megvonható. Ugyanakkor a jogtulajdonosok számára is kedveznek, mivel a figyelmeztető levelek kiküldése után a sávszélesség fokozatos, végül igen drasztikus csökkentésével szankcionálnák az illegális megosztást. Egy alapsebesség mindig megmaradna, olyan ez, mint a már egység nélkül maradt mobiltelefonok esetében a minden körülmények között biztosított segélyhívás. A helyzetet azonban tovább árnyalja, hogy az előre fizetet mobil feltöltős internet itt is segít megkerüli végső megoldást, másrészt még mindig nem teljesen tisztázott, hogy kinél kellene csökkenteni a sávszélességet, hiszen a legtöbb európai országban az illegális tartalmak feltöltését büntetendőnek tartják, míg azok magáncélú letöltését nem.

Kulcsszavak: filecserebere jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55