Magyar Telekom: kisebb nettó eredmény és bevétel

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 7. 09:46

A Magyar Telekom Nyrt. 44,672 milliárd forint nettó eredményt ért el az első fél évben, ami 16,8 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál - hozta nyilvánosságra gyorsjelentésében a társaság csütörtökön.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a cég bevétele 320,5 milliárd forint volt az első fél évben, szemben az egy évvel korábbi 335,7 milliárd forinttal.

A Magyar Telekom az első negyedévben 21,5 milliárd forint nettó eredményt ért el. Az elemzők a második negyedévre 22,1 milliárd forint profitot vártak, amit a tényleges adat mintegy egymilliárd forinttal meghalad.

A társaság közleménye idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki szerint a második negyedévében tovább romlott a gazdasági környezet. Az ügyfelek tudatosabb használattal ésszerűsítették távközlési kiadásaikat. A társaság az év egészében kiélezett versenyhelyzettel, a bázishoz képest két százalékkal nagyobb bevétellel és legfeljebb öt százalékkal kisebb kamat- és tőketörlesztés, adófizetés és amortizáció előtti eredménnyel (EBITDA) számol.

A társaságnak az első fél évben 131,1 milliárd forint volt az EBTDA eredménye, ami 9,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A Magyar Telekom bevételei az elmúlt évben fél százalékkal, 673,056 milliárd forintra csökkentek, míg az EBITDÁ-ja tíz százalékkal, 268,4 milliárd forintra nőtt.

A társaság az idén beruházásra a tavalyival azonos összeget, 107,9 milliárd forintot költ. A vállalat az első fél évben tárgyi eszközökre és immateriális javakra (CAPEX) a tavalyinál 10,5 milliárd forinttal többet, 49,2 milliárd forintot költött. A növekedés elsősorban a szatellittévé-előfizetések felfutásának és az optikai hálózatépítésnek a következménye. A CAPEX teljes összegéből a lakossági szolgáltatások üzletágra 15 milliárd forint, a vállalati szolgáltatások üzletágra 1,6 milliárd forint, a csoportközpontra 0,7 milliárd forint, a technológia üzletágra pedig 25,3 milliárd forint jutott. A beruházás Macedóniában 5 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,4 milliárd forintot ért el.

A 2005-ben kötött macedón szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatról a Magyar Telekom közölte, továbbra sem tudják megítélni, hogy mikor zárul le, és azt sem, hogy mi lesz a végső hatása a pénzügyi beszámolókra vagy a működési eredményekre. A hatóságok jogi szankciókat alkalmazhatnak a céggel vagy leányvállalataival szemben, beleértve a pénzbüntetést is. A Magyar Telekomnál 2009 első fél évében 3,6 milliárd forint költség merült fel a vizsgálatokkal kapcsolatban, amire tavaly 5,4 milliárd forintot költöttek. A macedón szerződések alapján a társaság mintegy 7 millió eurót (mintegy 2 milliárd forint) fizetett ki.

A társaság gyorsjelentésben kitér arra is, 2008. május 23-án két kisrészvényes pert indított ellene, kérve a bíróságot, hogy helyezze hatályon kívül a 2008. április 25-én tartott évi rendes közgyűlés által hozott határozatokat, beleértve az osztalékfizetésről szóló határozatot is. Az osztalékot a részvényeseknek a cég már kifizette. A bíróság az idén májusban első fokon hatályon kívül helyezte a közgyűlési határozatokat.

Ezt az ítéletet a céget képviselő ügyvédi iroda megfellebbezte. A fellebbezés azonban "valószínűsíthetően a határidő lejárta után került benyújtásra, ezért a bíróság várhatóan megállapítja majd a 2009. május 13-án kelt elsőfokú határozatának jogerőre emelkedését" - olvasható a gyorsjelentésben. Ha ez így lesz, akkor a gyorsjelentés szerint a társaság a bírósági határozatnak az érintett közgyűlési határozatokat megerősítő közgyűlési határozatokkal fog eleget tenni. A gyorsjelentés szerint a vállalat nem tudja kizárni azt sem, hogy az ügynek egyéb, jelenleg előre nem átható negatív hatásai is lehetnek.

Az első fél évben a lakossági üzletág bevétele 159,5 milliárd forint volt, ami 6,5 százalékkal kisebb a bázisénál. Az EBITDA 8,5 százalékkal, 92,1 milliárd forintra csökkent. A vállalati üzletág bevétele és EBITDÁ-ja 4,2 százalékkal, illetve 18,4 százalékkal esett vissza, 84,5 milliárd, valamint 40 milliárd forintra. A vállalat vezetékes bevételei az első fél évben 139,7 milliárd forintot, mobilbevételei pedig 158,9 milliárd forintot tettek ki. Az előbbi 10,3 százalékkal, az utóbbi 0,7 százalékkal csökkent.

A T-Mobile Magyarország fajlagos forgalma nem változott, 2009 első fél évében 152 perc volt. Az egy előfizetőre jutó havi átlagos árbevétel 10,5 százalékkal, a tavalyi első hathavi 4104 forintról 2009 azonos időszakára 3674 forintra csökkent, elsősorban az erős verseny miatti alacsonyabb átlagos percdíjak, valamint a lecsökkentett végződtetési és roaming díjak következtében.

Magyarországon száz lakosra 118,6 mobilelőfizetés jutott a fél év végén, a T-Mobile Magyarországnak a SIM-kártyák száma alapján 44,2 százalékos piaci részesedése volt június utolsó napján. A T-Mobile Magyarország előfizetői száma egy év alatt 3,4 százalékkal nőtt, a szerződéses előfizetők aránya az előző évi 37,3 százalékról, 40,8 százalékra nőtt idén június 30-ra.

A csoport 2009. június végén 10 ezer 809 főt alkalmazott, 2,4 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

A társaság konszolidált jegyzett tőkéje változatlanul 104,275 milliárd forint volt június végén, míg saját tőkéje 5,3 százalékkal, 508,895 milliárd forintra csökkent december végéhez képest.

A Magyar Telekom részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papír szerdai záró ára 693 forint volt, míg az elmúlt egy évben 840 forint és 472 forint között mozgott.

Kulcsszavak: Magyar Telekom +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50