Csökkent a HP profitja, a társaság nem optimista

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 20. 09:25

A Hewlett-Packard nyeresége éves szinten 19 százalékkal csökkent a második negyedévben, Mark Hurd vezérigazgató pedig az idén nem számít jelentős pozitív fordulatra a PC-piacon.

A vezető számítógépgyártó 1,6 milliárd dolláros profitra tett szert az említett negyedévben, míg egy évvel ezelőtt még 2 milliárd volt a nyeresége. Ez részvényenként 67 dollárcentet jelent, ami jelentősen alatta marad az elemzők 82-92 centes várakozásainak. A HP-nek ráadásul immár harmadik negyedéve folyamatosan csökken a profitja és forgalma is csak a szolgáltatási ágazat jó szereplésének köszönhetően érte el az előzetesen kalkulált 27,5 milliárd dollárt. Az EDS tavalyi felvásárlásával megerősített szolgáltató szektor 93 százalékkal múlta felül tavalyi teljesítményét, miközben a számítógépes, az adattárolási, a pénzügyi, a szoftveres és a nyomtató üzletágak egyaránt gyengébben szerepeltek a tavalyi második negyedévhez képest.

Mivel a HP a világ első számú PC-gyártója, üzleti eredménye indikátor lehet a teljes technológiai iparágra vonatkozóan. Mark Hurd vezérigazgató a negyedév kapcsán nyilatkozva cégét illetően inkább optimistának tűnt, ugyanakkor a globális számítógépes piacra vonatkozóan nem látszott bizakodónak. Mint elmondta, Amerikában már második negyedéve látszanak a stabilizálódás jelei, ugyanakkor Európában folyamatos csökkenést mutatnak az eladások, ráadásul az általában fellendülést hozó utolsó negyedév sem látszik biztosnak az idén. Hurd mindenesetre nem jósol túl sok pozitív változást az idei évre a technológiai ágazat számára.
 

Kulcsszavak: HPQ +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55