Egyesül a Telenor és Altimo orosz és ukrán egysége

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 6. 13:28

A norvég Telenor távközlési vállalat - a Pannon tulajdonosa - és az Altimo távközlési vállalat, az orosz Alfa Group cége öt évi pereskedés és kölcsönös vádaskodás után közös vállalatban egyesíti az VimpelCom és az ukrajnai Kyivstar mobil szolgáltatókat, amelyeknek mindkét cég résztulajdonosa - jelentette be a Telenor.

A Telenor és az Altimo - az orosz Alfa Group konglomerátum távközlési vállalkozása az orosz VimpelCom és az ukrán Kyivstar mobilcégben lévő részesedéseikkel megalapítják a VimpelCom Ltd.-t, amelyet Hollandiában jegyeznek majd be. Egyszersmind békés megegyezéssel rendezik peres ügyeiket, amelyek eddig a Kyivstar helyzetét nehezítették. Az új, közös távközlési cég Oroszországban, Ukrajnában Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Tadzsikisztánban, Örményországban, Grúziában, Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban nyújt majd szolgáltatásokat. Az ügylet zárását a jövő év közepére tervezik, és utána a VimpelComot bevezetik a New York-i értéktőzsdére (NYSE).

 A megállapodás értelmében az Altimo és a Telenor 38,46, illetve 38,84 százalékkal részesedik, de az orosz fél a szavazattal rendelkező részvények közül 43,89, a Telenor 35,42 százalékot tart. Egy VimpelCom részvény 3,4 Kyivstar részvénnyel lesz egyenértékű. Jelenleg az Alfa a VimpelComban 37, a Kyivstarban 43 százalékot tart, míg a Telenor 33,6, illetve 56,5 százalékot. A Kyivstar előfizetőinek száma 22 millió, a VimpelComé 65 millió volt augusztusban.

 A két konszern 2004-ben keveredett vitába, amikor a VimpelCom fontolóra vette az ukrajnai terjeszkedést. A perek azóta New Yorkban, Ukrajnában és Oroszországban folytak, s az eddigi legutóbbi ítélettel egy szibériai bíróság 1,7 milliárd dolláros bírsággal sújtotta a Telenort, amiért úgymond akadályozta a VimpelCom ukrajnai terjeszkedését. A Telenor megtagadta a bírság kifizetését, de a végrehajtó befagyasztották a VimpelComban lévő, több milliárdos Telenor-résztulajdonon jelentős részét. Mindez jelentős hatással volt a Telenor-részvények árfolyamára, a kétoldalú kapcsolatokban ez vált a legfontosabb témává, és rávilágított az oroszországi befektetések kockázataira.

 Moszkvai szakértők a bejelentés kapcsán úgy vélték: a fő kérdés továbbra is az, felszabadítják-e a Telenor befagyasztott tulajdonrészét, e nélkül ugyanis aligha köttetik meg az üzlet. Mások azonban feltételezték, hogy ha egyszer nyilvánosan bejelentették a terveket, bizonyára megszületett a mindkét felet kielégítő, végleges megoldás.

 Igor Scsegoljov orosz távközlési miniszter a megállapodásra reagálva hétfőn kijelentette: az kedvező jelzés a befektetőknek, különösen az orosz piacon lévő külföldieknek, illetve azoknak, akik erre a piacra készülnek.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50