Sony HDR-AX2000E: profi HD kamera dupla memóriakártya foglalattal

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 9. 20:13

A Sony első kettős kártya fogadóhellyel ellátott professzionális HD minőséget kínáló kamerája a gyártó egyik első 2010-es modellje, a két memória között a felvétel megszakítása nélkül képes váltani a kamera.

A profi munkamódszerekre reflektálva ez az első Handycam®, amely az ún. “relay” felvételt duál memóriakártya-foglalat révén támogatja. Amennyiben az egyik memóriakártya a felvétel közben megtelik, a készülék automatikusan folytatja a másik kártyára a rögzítést. A tárolókapacitás helyigényének csökkenésével – a szalagos megoldásokkal összehasonítva – a memóriakártyára történő rögzítés lehetővé teszi, hogy a HD felvételek közvetlenül egy nem-lineáris editáló környezetbe kerülhessenek, s így megspórolható az időigényes konvertálás. Memory Stick PRO Duo illetve SD/SDHC kártyákat támogat a készülék (külön megvásárolhatók) – a különböző személyes igényeknek megfelelően. A HD képminőséget az 1/3-típusú ClearVid Exmor 3CMOS szenzor és a Enhanced Image Processor (EIP) biztosítja. Kivételes részletgazdagság és magas dinamikatartomány egészíti ki a rendkívüli érzékenységet.



Az Exmor 3CMOS szenzor mellett fényes, prémium minőségű G objektív dolgozik, 20x optikai zoommal, amely 29,5mm-590mm (35mm egyenértékű) fókusztávot fed le. A 1,5x digitális extenderrel ez a tartomány tovább bővíthető a közeli felvételek kedvéért. Az optikai SteadyShot képstabilizáló Active móddal egészült ki. Ez igen nagy mértékben csökkenti a kamera rázkódását akkor, ha állvány nélkül kell a felvételt elkészíteni. A minőségre érzékeny produkciók esetén az FX mód részletgazdag 1920x1080/50i felvételre 24Mb/s sebesség mellett képes – ez jelenleg a legmagasabb bitráta, amely az AVCHD formátum területén elérhető. A 25p progresszív mód a kreatív lehetőségeket szélesíti ki, hiszen bársonyos, filmszerű HD felvételek készíthetők. A filmszerű minőséget a progresszív képek teszik lehetővé, hiszen a képprofil beállítások a színtelítettség felé is eltolhatók.



A komoly videósok a kreatív elképzeléseket finoman skálázhatják az igen részletes manuális beállításoknak köszönhetően. Független zoom, fókusz és írisz – ezen beállítások intuitív módon végezhetők a komponálás során. Továbbá a rekeszidő és a gain is külön szabályozható. A gain, fehéregyensúly és a rekeszidő állításra külön vezérlők állnak rendelkezésre. Sőt, egy külön fókusz kapcsoló a gyors, pozitív mód választást biztosítja a 3 különböző ND filter mellett. Egy másik újdonság a Handycam történetében a minőségi, beépített mikrofon, amely két professzionális XLR csatlakozóval sztereó, külső mikrofonok csatlakoztatására alkalmas. A beépített és külső mikrofonok jelei a keverőpulton szerkeszthetők: a háttérzajok és a felvétel hangja jól skálázhatóan különíthető el.



A Sony kiegészítők széles sorát kínálja: melyek közül a VCL-HG0872X HG 23,6mm fókusztávú nagylátószögű objektív, és a SH‑L32W LCD árnyékoló (amely a 3,2-es LCD-k láthatóságát növeli) emelhető ki.


A HDR-AX2000E Handycam 2010 februárjától kapható.

Főbb jellemzők:

  • HD képalkotás, professzionális ergonómia és fejlett kézi funkciók
  • Sony G Lens 20x optikai zoommal
  • 6,0mm (1/3”) ClearVid Exmor 3CMOS szenzorok
  • A legmagasabb minőségű AVCHD felvétel a 24Mb/s mellett FX módban
  • 25p progresszív felvétel, kép profillal a gazdag, filmszerű tónusért
  • 8,0cm (3,2") széles 921.000 képpontos XtraFine LCD
  • Megszakításmentes relay felvétel duál memóriakártyára
  • Minőségi audio beépített mikrofonnal és XLR csatlakozó külső 2 csatornás mikrofonhoz

Kulcsszavak: Sony kamkorder

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50