Mi várható a mobilkommunikációban?

Kovács Attila, 2010. február 13. 13:57

Az információs társadalom technológiai távlataival foglalkozó baráti társaság (IT3_BT) legutóbbi, február 12-i találkozóján „A felhőtől a táblákig” címmel Dömölki Bálint tartott előadást, amelyben az év elején megtartott rangos nemzetközi szakmai rendezvények alapján, a teljesség igénye nélkül adott áttekintő képet a 2010-re szóló, a technológiákkal, alkalmazásokkal, eszközökkel, kutatásokkal és trendekkel kapcsolatos jóslatokról, tanácsokról.

Az előadás többek között foglalkozott a mobil eszközök és alkalmazásaik közeljövőbeli várható fejlődésével, a legújabb okostelefonok és netbook eszközök között elmosódni látszó határokkal, valamint a szélessávú mobil internet várható további térhódításával.

Az előadó néhány megállapítását ragadjuk ki. Ilyen például az, hogy az egyre nagyobb tudású, gyorsabban működő mobil eszközök, mobiltelefonok alkalmazásaiban (beépített GPS, kamera stb. használatával) jelentős szerephez jutnak a helyfüggő információk, s ezek függvényében a környezeti információk megjelenítésének igénye, képessége. Ezek a mobil hely alapú szolgáltatások jól épülnek bele a ma népszerű közösségi internetes szolgáltatásokba, illetve hasznosan egészítik ki az utóbbiak által nyújtott hasonló funkciókat. A mobilkészülékekre fejlesztett, ugyanakkor helyalapú szolgáltatásokhoz is kötődő alkalmazások rövidesen nem előre letöltött fotókon, videókon alapulnak majd, a szükséges keresett adatokhoz egyszerűen, gyorsan, bárhol, bármikor hozzá lehet majd jutni. Továbbá: a mobiltechnológia legújabb fejlesztési eredményei a közösségi játékok fellendülését (a hardver sajátosságait és a mobil platformot jobban egyesítő módon) segíthetik. Az okostelefonok egyre növekedő képességei lehetővé teszik, hogy ezek a mobilok tudásban, alkalmazási lehetőségekben egyre közelebb kerüljenek a netbook gépekhez. Egy régi-új rivális, a tablet számítógép is megjelenik, mégpedig a korábbiakénál praktikusabb és gyorsabb, olcsóbb funkciókkal felvértezve.  Az internetforgalom gyorsuló módon kerül át az időben folyamatosan hatékonyabbá és olcsóbbá váló szélessávú mobil csatornákra. Látható, illetve érzékelhető, hogy az igényekre való válaszként a meglévő mobilhálózatokat világszerte bővítik, korszerűsítik, ugyanakkor a felhasználók egyre többet használják mobiltelefonjaikat, note- és netbookjaikat a korábban jellemzően csak vezetékes vagy wifi-kapcsolaton keresztül igénybe vett nagy kapacitású szolgáltatások igénybevételéhez is. A korábbinál az igényeket egyre jobban kiszolgáló, egyre gyorsabb és olcsóbb mobil internet kerül a fókuszba, azonban figyelemmel kell lenni rá, hogy a mobil hálózati frekvenciák nem végesek. A növekedést csak a megfelelő hírközlési szabályozás tarthatja kordában.
 

Kulcsszavak: mobilszolg trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50