iPhone OS 4 rendszer bétaverzió: multitasking, mappák, iBooks, egyesített postafiók

Kovács Attila, 2010. április 12. 14:42

Az Apple bemutatta az iPhone OS 4-et, valamint megjelentette a negyedik főverzió bétaverzióját az iPhone Developer Program tagjai számára.

Az iPhone OS 4-hez frissített szoftverfejlesztői készlet (SDK) tartozik. Ezzel több mint 1500 új API és száznál is több új funkció áll a fejlesztők rendelkezésére. Az iPhone és iPod touch készülékek felhasználói számára a nyár folyamán lesznek elérhetők az új funkciók. A rendszer többek között olyan szolgáltatásokkal bővült, mint a multitasking a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, illetve a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését segítő mappák funkció. A továbbfejlesztett Mail alkalmazás lehetővé teszi a postafiókok egyesítését, gyors váltást biztosít a postafiókok között, és támogatja az üzenetláncok használatát. Az új funkciók része a kiterjesztett, még korszerűbb adatvédelemmel működő vállalati támogatás, mobileszköz-kezelés és a vezeték nélküli alkalmazástovábbítás is. A rendszern része az Apple új mobilhirdetési platformja, az iAd, és az iBooks szolgáltatás is. Ez utóbbi, a kiváló új digitáliskönyv-olvasó mellett az iPad készülékeken nemrég bemutatkozó online könyváruházat is elérhetővé teszi a felhasználók számára.

Az iPhone OS 4-et száznál is több új funkcióval bővítettek. Ezek közé tartozik a multitasking, a mappák használata, a postafiókok egyesítésének lehetősége, a kiterjedtebb vállalati támogatás, valamint az iBooks könyvolvasó és az iBookstore online áruház iPhone-okhoz készült változata. Az iPhone OS 4 új multitasking funkciójával a felhasználók gyorsan mozoghatnak az alkalmazások között. A fejlesztők a hét új multitasking szolgáltatás segítségével egyszerűen építhetik be a multitasking funkciót saját alkalmazásaikba. E szolgáltatások közé tartozik a háttérben történő hangkezelés, amellyel a Pandora vagy más hasonló szolgáltatások zenét játszhatnak le a háttérben, valamint a VoIP, mely segítségével a felhasználó az iPhone készenléti állapotában és más alkalmazások használata közben is fogadhat VoIP-hívásokat. Az iPhone OS 4 úgy biztosít multitasking funkciót a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz, hogy kiküszöböli a más mobileszközökön eddig megoldatlan központi problémákat: a multitasking nem megy az akkumulátor-üzemidő rovására, és nem csökkenti az előtérben futó alkalmazás teljesítményét.
A mappák segítik a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését. Csupán két alkalmazás ikonját kell egymásra húzni, és a mappa automatikusan létrejön. A mappák elnevezése is automatikusan történik az adott alkalmazások App Store-beli kategóriájának megfelelően .Az iTunes 9.2 programmal az iPhone-mappák Mac számítógépen és PC-n is létrehozhatók, illetve kezelhetők.

Az iPhone OS 4 mobileszközös levelezési lehetőségei: postafiókok egyesítése lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen postafiókban jelenítsék meg több e-mail fiókjuk üzeneteit. Ha külön-külön szeretnék megtekinteni fiókjaikat, néhány érintéssel válthatnak a különböző postafiókok között. Az üzenetek beszélgetések szerint láncokba rendezhetők, ezáltal könnyebben követhetők az üzenetváltások. Az e-mail mellékletek megnyitására az App Store kínálatában kompatibilis alkalmazások állnak a felhasználók rendelkezésére.

Az iPhone OS 4 rendszerben a fejlesztők egyszerűen beágyazhatják az iAd mobilhirdetési-lehetőségeket alkalmazásaikba, a hirdetések továbbítása pedig dinamikusan, vezeték nélküli technológiával történik a készülékekre. Az iPhone OS 4 bétájához tartozik a Game Center előzetes fejlesztői verziója is. Ez olyan API-csomagot tartalmaz, amely lehetővé teszi a meghívásos játékok fejlesztését. Programozhatóvá válik vele a párosításon és eredménykövetésen alapuló többszereplős játékok indítása, valamint a legmagasabb pontszámok összehasonlítása egy főtáblában. A GameKit API-k segítségével létrehozott játékok a Game Center hálózatban, az Apple új közösségi játékhálózatában működnek majd.
Az iPhone OS 4 új vállalati szolgáltatásai erősítik a biztonságot, növelik a méretezhetőséget és a kompatibilitást. Az új mobileszköz-kezelési szolgáltatás integrálható a harmadik felek szervereivel, így lehetséges a vállalati iPhone készülékek vezeték nélküli konfigurálása, lekérdezése és akár törlése vagy zárolása is. Az iPhone OS 4 használatával a cégek biztonságosan üzemeltethetik saját fejlesztésű, belső használatú alkalmazásaikat, és vezeték nélküli technológiával juttathatják el őket munkatársaikhoz. Az új adatvédelmi funkció a felhasználói hozzáférési kódot titkosítási kulcsként használva védi az iPhone készüléken tárolt e-maileket és mellékleteiket.

Elérhetőség Az iPhone Developer Program tagjai a developer.apple.com címen hozzáférhetnek az iPhone OS 4 bétaverziójú szoftverhez és az SDK-hoz. Az iPhone OS 4 szoftverfrissítésként a nyár folyamán lesz elérhető az iPhone és az iPod touch készülékekhez. Egyes funkciók nem feltétlenül érhetők el valamennyi terméken.Az iPhone OS 4 iPad készülékekhez készült verziója ez év őszén válik elérhetővé.

Kulcsszavak: iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36