Gigászi robotharc Dunaújvárosban: egyedülálló látványosság, élő online közvetítés

forrás Prim Online, 2010. április 15. 18:30

Második alkalommal adnak egymásnak randevút az ország 9 műszaki felsőoktatási intézményének csapatai a II. dunaújvárosi Robotino Olimpián, a jövő hét elején. A szervezők a robotprogramozási verseny mellett egy igazán látványos technikai újítást is az érdeklődők elé tárnak – egy hatalmas, medúzára emlékeztető robot fog úszkálni a Robotino Aréna légterében. A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel az idei robotharc a Facebookon, percről percre is követhető lesz.

A Festo és a Dunaújvárosi Főiskola közös rendezvénye a II. Robotino Olimpia április 19-20-án hozza össze újra az informatika és a robottechnológia iránt aktívan érdeklődő hallgatókat. A Robotino Olimpia lényege, hogy a csapatok, a szervezők által rendelkezésre bocsátott, azonos kvalitású autonóm mobil robotokat úgy programozzák be, hogy azok képesek legyenek az ügyességi és logikai akadálypályákon, valamint egy küzdőtéren is helytállni, a megadott feladatokat sikerrel végrehajtani.

Idén a tavalyinál eggyel több – összesen 9 – felsőoktatási intézmény 15 csapata száll szembe egymással az igazán kecsegtető fődíjért, ami nem más, mint egy kvalifikáció a Festo Logistics Competition (FLC) nemzetközi mobilrobot-programozási versenyére, melyre 2010. június 19-25-e között kerül sor Singapore-ban. A fődíj természetesen tartalmazza a nevezési díjat és a teljes csapat, valamint egy oktató utazási költéségét is.

A nemzetközi hagyományokkal rendelkező verseny célja, hogy játékos vetélkedő keretein belül vonják be a műszaki pályára készülő hallgatókat a kutatás-fejlesztési tevékenységbe. Tekintettel arra, hogy csapatversenyről van szó a bírálati szempontok között kiemelt jelentőséggel bír a csapattagok közötti együttműködés, a jó helyzetfelismerés és a kreativitás.

A 2009-ben, első alkalommal megrendezett Robotino Olimpia sikerére alapozva a szervezők idén rendkívül érdekes kísérőprogramokkal színesítik a kétnapos versengést. Fő attrakcióként Dunaújvárosba viszik a Festo által kifejlesztett Air Jelly robot-medúzát, amely a Robotino Aréna légterében fog úszkálni a rendezvény ideje alatt. Az AirJelly egy új, biológiai alapú, festői mozgású robot. Felépítését tekintve egy héliummal töltött ballon, amelyhez 8 csáp csatlakozik. A lágyan evező csápok a levegőbe emelik a robotot, amelynek mozgása kifejezetten élethűen utánozza a névadó medúzát. A fejlesztés egyedülállóan innovatív, hiszen a természetet utánzó mozgás korábban nem volt ismeretes az ipari automatizálás történetében. Lehetőség lesz egy pneumatikus golyós játék és egy szintén pneumatikus gokart kipróbálására is, de a látogatók akár büntetőket is rúghatnak egy robotkapusnak.

Tekintettel arra, hogy az olimpiának otthont adó dunaújvárosi Campus Aréna befogadóképessége – a résztvevő csapatok számából és a Robotinok küzdőterének méretéből fakadóan – korlátozott, a szervezők arra készülnek, hogy a kétnapos rendezvényt folyamatos online közvetítéssel fogják az otthon maradt érdeklődők számára is elérhetővé tenni. Bánhegyesi Attila, a rendezvény közösségi média koordinátora ígéri, hogy gyorsreagálású csapata a verseny minden fontos mozzanatáról be fog számolni a „II. Robotino Olimpia 2010” nevű Facebook rajongói oldalon, amelyhez már most lehet csatlakozni. Az online közvetítésnek köszönhetően a csapatok távol maradt szurkolói sem maradnak le az izgalmakról, sőt akár üzeneteikkel buzdíthatják is intzéményük robotprogramozó harcosait, illetve egyéb, interaktív akciókkal távoli részesei lehetnek az eseményeknek. A Facebook csoporthoz természetesen bárki csatlakozhat, aki érdeklődik a jövőbe mutató technológiák, az informatika és a műszaki tudományok iránt, hátha a közvetítésben látottak meghozzák a kedvét a jövő évi Robotino Olimpiára való nevezésre.

Kulcsszavak: robot

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental autógumija az első helyen végzett a Tyre Reviews szakportál négyévszakos abroncstesztjén

Újabb megmérettetésen, a Tyre Reviews 2024-es négyévszakos abroncsteszten győzedelmeskedett a Continental AllSeasonContact 2 modellje. Hét 205/55R16-os méretű, VW Golfra autóra felszerelt, egész évben használható modellből álló tesztmezőnyben ért el első helyezést.

2024. május 14. 13:17

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Három hónapig díjmentesen használhatják az Apple Music alkalmazást az LG okostévék tulajdonosai

Izgalmas újdonságot mutat be okostévéin a zenestreaminget kedvelő felhasználók számára az LG Electronics (LG). A gyártó OLED modelljei és Dolby Atmos funkcióval*  ellátott QNED készülékei az első olyan okostelevíziók, amelyek támogatják az Apple Music Dolby Atmos-szal kiegészített térhatású hangzását (Spatial Audio with Dolby Atmos). A Magyarországon is e héttől elérhető, úttörő technológia lenyűgöző zenei élménnyel, a hangzásminőség új szintjével kecsegteti a hallgatókat.

2024. május 7. 19:26

A világ tíz legnagyobb e-jármű-gyártója a Continental gumiabroncsaira támaszkodott 2023-ban

A Continental a tavalyi évben először szállított gumiabroncsokat a világ tíz legnagyobb volumenű, teljesen elektromos járműveket gyártó vállalatának. Az előző évben ez a szám tízből kilenc volt. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben (APAC) a prémium gumiabroncsgyártó első ízben látja el az első öt legnagyobb volumenű elektromos járműgyártót elsőszerelésű autógumikkal. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA), valamint az amerikai kontinensen a vállalat emellett meg tudta tartani erős pozícióját: az öt legnagyobb volumenű gyártó továbbra is a Continental abroncsokban bízik.

2024. május 7. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36