T-Mobile és Ericsson: fórum az LTE-ről - oktatóknak, diákoknak

Kovács Attila, 2010. június 18. 07:20

LTE Fórumon egyetemi oktatóknak és diákoknak mutatta be a következő generációs mobiltechnológiát a T-Mobile és az Ericsson.

A T-Mobile és az Ericsson tavaly év vége óta teszteli a néhány éven belül várhatóan hazánkban is elérhető következő generációs mobilhálózatot, az LTE-t. A T-Mobile és az Ericsson szakemberei a teszthálózatot az április végi sajtóbemutó után június 17-én szakmai fórum keretében egyetemi oktatóknak és diákoknak mutatták be működés közben. Az LTE mobilhálózat jelenleg 100 Mbps letöltési sebességet biztosít, 4 bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedve. Az LTE a szolgáltatók számára hatékonyabb hálózatépítést, az előfizetőknek nagyobb fel- és letöltési sebességet kínál, mint a 3G/HSPA-hálózat, miközben jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas.   

Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok. Ezek legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Az NGMN, és azon belül az LTE segítségével a szinte korlátok nélküli kapcsolatok időszaka köszönthet be.

Az NGMN, így pl. az ebbe a körbe sorolható LTE révén olyan rugalmas, hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, amelyek a mostaniaknál jóval több frekvenciasávban működhetnek. A 3GPP az LTE technológiával együtt kidolgozta az ún. multistandard radios szabványt is, amelynek előnye, hogy ugyanazok a hardverek egyszerű szoftverváltással alkalmassá tehetők GSM, 3G, HSPA, LTE technológia kiszolgálására. Az Ericsson LTE megoldása is már ilyen szabvány szerint készül, mely része a gyártó ún. “Evo Ran” hálózati koncepciójának. Az NMGN/LTE megjelenése emellett a fenntartható fejlődés szempontjából sem elhanyagolható, az új berendezések mind energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

Az LTE fórumon a résztvevők megtekinthették az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű video kapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek.

A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztje során valós körülmények között, Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemekkel tesztelik az új technológia lehetőségeit.

Kulcsszavak: Ericsson T-mobile-hu

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50