37 elefánt súlyú nagyszínpad, saját iPhone alkalmazás a Szigeten

Vértes Ádám, 2010. augusztus 9. 10:52

A Balaton Sound applikáció sikerén felbuzdulva a Sziget Fesztiváliroda és a Joobili elkészítette a legnépszerűbb hazai fesztivál, a Sziget iPhone alkalmazását is, mely ingyenesen letölthető.

545 focicsapatnyi ember építette a Szigetet

A Hajógyári Sziget 76 hektáros területén 15 nap alatt  6000 ember (ez valamivel több, mint 545 focicsapatnyi ember) építette föl a Sziget fesztiválvárost, ahol naponta az 55 helyszínen 200-250 program illetve a Mínusz Egyedik napon a Kispál búcsúkoncert, a Nulladik Napon Reggae Ska örömünnep, Cseh Tamás emlékest és a II. Magyar Jazz Napja szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A felépülő sátrak összterülete mintegy 30000 m2, legnagyobb a A38-Wan2 3300 m2-es nagysátra (melybe a PeCsa nagyterme 3.5 ször férne bele), melyeknek tartozékait 12 kamion szállított a helyszínre. A Szigeten cca 400 zenekar és Dj lép idén föl ebből 140 külföldi, akik 32 országból érkeztek.

A Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 25000 m2 fa burkolattal borítják a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítanak le. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

A pénteki özönvízszerű eső újabb kihívás elé állította a Sziget szervezőit, azonban a korábbi évek hasonló, az esőzés következményeiből valamint az árvízi védekezésből fakadó tapasztalatai már sokat segítettek a mostani probléma megoldásában. A sártenger-dagonya eltüntetésére 100 m3-t is meghaladó földes homokot terítettek le, mely munkálatokat 60 munkás 14 munkagéppel végezte az elmúlt két napban. A fesztivál után természetesen a Sziget szervezői, mint ahogy minden évben - vállalt kötelezettségükként - helyreállítják a területet.

A folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén cca 1550 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Tovább fejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és tavaly a szervezők által kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

37 elefánt súlyú Nagyszínpad

8 napon át 100 ember és 4 targonca építi a színpadokat, melyekhez a hozzávalókat 20 kamion szállította a Szigetre. A legnagyobb színpad, a 900 m2–es 16 m magas (majd’ mint a Budavári Nagyboldogasszony-templom, azaz a Mátyás templom főhajójának magassága), 20 tonna teherbírású Nagyszínpad (ez azt jelenti, hogy egyszerre több mint 300 átlagos súlyú embert bírna el) melynek súlya több majd’ 100 tonna. (A nagyszínpad súlya annyit nyom, mint 37 db afrikai nőstényelefánt ). A Nagyszínpadon 5 tonnányi (ez csak 2 elefántnyi súly) világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 450.000 wattnyi teljesítménnyel, 100, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon idén is a legmodernebb technikai kihívásoknak is megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítanak be a rendszerbe.

A hangszigetelő sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszint-beállításához természetesen idén is lesz hangpróba, a környező kerületek illetékeseinek részvételével. Korábban már bevált, ezért idén is alkalmazzák azokat a zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezeket minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen, sőt a hangosabb vendéglátó egységeknél is felszerelik. Mindezeken túl egy olyan rendszert is alkalmaznak a szervezők, mellyel a fesztivál környező területeiről pontosan lehet lokalizálni a zenés helyszíneket, s azonnal intézkedni, ha valamelyik a határértéket átlépné. Szintén korábban beváltotta a hozzáfűzött reményeket az új fejlesztésű anyagból készült zajszigetelő fal, mely a korábbinál nagyobb hatásfokkal képes a zajokat tompítani. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósítására is sor kerül, mely kitűnően vizsgázott korábbi fesztiváljainkon. A rendszer lényege, hogy a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal korlátozzuk.

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 3 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város rendelőintézetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar városénak felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár, azonban azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását az egészségügyi bázison megoldják.
Az idei Szigeten a rendőrökön mellett, 1.200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalom irányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A rendőrőrs kibővült és új helyszínen az internet sátor mellett, egy konténerekből épült „irodaházban” működik majd, 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalmunkatársai orvosolják.

A percjeggyel egy koncert erejéig is megéri kimenni a Szigetre
Az idei évben a Sziget-látogatók két, merőben új, és előremutató fejlesztéssel is találkozhatnak a fesztiválon, melyek olcsóbbá, illetve kényelmesebbé teszik a fesztivállétet. Azon Vodafone-os előfizetők számára, akik csak bizonyos koncerteket akarnak megnézni a Szigeten, örömteli újítás lesz a percalapú mobilfizetéses rendszer. Eszerint a látogató egy központi számra küldött sms-re válaszként kap egy kódot. Erre az azonosító kódra, a Sziget "K" hídi bejáratánál lévő, erre a célra fenntartott konténernél megkapja a napi karszalagot és aktiválják a rendszert. Hogy a sorbanállással ne "ketyegjen" a látogató pénze, a percalapú fizetéses rendszert igénybe vevők számára ún. "expressz kaput" állítanak fel a szervezők. A látogató addig marad a fesztivál területén, míg kedvenc programjait megnézi, majd a távozáskor a kijáratnál.

Sziget iPhone
A Sziget iPhone alkalmazással felhasználók megtalálhatnak minden információt, amire a fesztivállal kapcsolatban szükségük lehet. A teljes műsorfüzet rendelkezésre áll, többféle módon kereshetően. A programhelyszínek mellett a térképes kereső segítségével megtalálhatóak a bárok, kocsmák, kifőzdék, és felkerültek az ottléthez, szórakozáshoz szükséges további fontos helyek is (ATM, Infopont, elsősegélyhelyek, taxiállomás, rendőrség stb.) A telefonon azonnal megjelennek a legfrissebb hírek is, sőt ezek azonnal megoszthatóak a Facebookon vagy a Twitteren is. Ez azonban csak az alap. Ennél jóval többet nyújt ez az alkalmazás. Ki ne ismerné azt a helyzetet, amikor a hatalmas hangzavarban próbálja meg telefonon leegyeztetni a találkozóhelyet vagy éppen a vaksötétben akarja SMS-ben elküldeni a kiválasztott kocsma nevét. Aki letölti ezt az alkalmazást, egy rövid regisztrációt követően megadhatja, hogy melyik színpadnál vagy bárban várja az ismerőseit. A GPS támogatásnak köszönhetően a belépett felhasználók láthatják egymás helyzetét, megtudhatják, hogy mely programokon vesz éppen részt vagy mi lesz a következő hely, amit meglátogat. Tehát nincs többé eszeveszett hallózás és akadozó koordinációval végzett SMS-ezés.

Az ingyenes alkalmazás amely iPhone 3, 3G és 4-es platformon egyaránt fut magyar és angol nyelven is elérhető: a letöltéshez katt IDE!
 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50