4 kiló volt, és 300 ezer forintba került - 20 éves a mobiltelefonálás Magyarországon

forrás Prim Online, 2010. október 15. 17:33

1990. október 15-én kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatást a Westel Rádiótelefon Kft., azaz ma 20 éves a mobiltelefonálás Magyarországon. A mobiltelefónia hazai sikertörténete a Magyar Telekom elődje, a Matáv, valamint a US West tulajdonában lévő, 450 megahertzen szolgáltató mobilcég megjelenésével kezdődött. A mobiltelefon térhódítását és meghatározó szerepét a jelenleg több mint 11 millió mobil-előfizetés jelzi.

1990 őszén az NMT (Nordic Mobile Telephony) szabványra épülő analóg mobilszolgáltatás megjelenése új korszakot jelentett a hazai távközlésben. A hiánycikknek számító telefonvonal megvásárolhatóvá, azonnal hozzáférhetővé vált. Akkoriban a vezetékes telefonokra éveket kellett várni, és a vonalak egy-egy eső alkalmával néha hetekre elnémultak. A hetvenes évek elején született meg az amerikai filmekben már látott autótelefon, de Magyarországon a vezetékes telefonnál is elérhetetlenebb volt. Éppen ezért a mobiltelefon és a mobilszolgáltatás megjelenése különleges eseménynek számított, és nagy várakozás előzte meg. A Westel 450-es társaság három budapesti bázisállomással és egy kapcsolóközpontból álló hálózata 1990. október 15-én kezdte meg működését. Három évvel később, 1993 végére a Westel előfizetői a 3 kapcsolóközpontnak és a 400 bázisállomásnak köszönhetően már az ország egész területén telefonálhattak készülékükkel. A szolgáltatás 1990 és 2003 között a 06-60-as körzetszámon volt elérhető.

A 20 évvel ezelőtti első mobiltelefonok 4 kilogrammos súlyukkal és táska méretükkel, valamint a belépési díjjal együtt közel 300 ezer forintra rúgó árukkal együtt is sikert arattak. Olyan igényre adtak megfelelő választ, amely igény a mobiltelefonálást világszerte sikeressé tette: ez az igény a szabad kommunikáció volt. Már 1990-ben egyértelművé vált, hogy a mobiltelefonálás iránti érdeklődés Magyarországon a vártnál is jóval nagyobb. Az analóg rendszerű (450 MHz-es) mobilszolgáltatás 1994-től a mobiltelefonok a GSM megjelenésével kisebbek lettek, és a digitális technológia kínálta új lehetőségeknek, valamint az 1995-ben nagy sikert aratott Westel Mikulás akciót követően meginduló erőteljes árversenynek köszönhetően tömegesen terjedtek el. A szolgáltatók által üzemeltetett infrastruktúra az előfizetői igényekhez igazodva is sokszorosára nőtt. Ma csak a T-Mobile hálózatában az előfizetőket egymásra helyezve 85 kilométernyi bázisállomás szolgálja ki, és a bázisállomásokat összekötő mikrohullámú átviteli utak hossza meghaladja a 30 ezer kilométert. A mobilhálózatok a beszélgetéseken túl már a gyors adatátvitel terén is versenyképes megoldásokat kínálnak. A következő 20 évben az okostelefonok és gép-gép, gép-ember közötti kapcsolatok gyors ütemű elterjedésével lépést tartva újabb generációs hálózatok szolgálják majd ki a mostani előfizetői szám akár dupláját is.

Az évforduló alkalmából ma 15.00 órakor, a belvárosi Vörösmarty téren ingyenes PASO koncert volt.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50