Okostelefonokhoz igazított GSM hálózatok, adatforgalom és beszélgetés egyszerre

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 9. 18:07

Az új GSM okoshálózat megoldás már elérhető, a GSM hálózatok egy egyszerű szoftverfrissítéssel átalakíthatók: a hívások és az adatátvitel egy időben történő lebonyolítását és négyszer annyi készülék kiszolgálását teszi lehetővé a hálózaton keresztül.

Az okostelefon felhasználóknak a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy egy időben intézzenek hívásokat és továbbítsanak vagy fogadjanak adatokat - megbízható és magas minőségben. A Nokia Siemens Networks a világon elsőként új, az okostelefonok képességeihez illeszkedő funkciókkal látta el a GSM hálózatokat, a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építve. Az okos GSM hálózatok új funkciói egyúttal a szolgáltatóknak is lehetővé teszik, hogy az eddiginél négyszer több készüléket szolgáljanak ki meglévő hálózataikon.

„A készülékárak jelentős csökkenése az okostelefonok használatának előretörését eredményezte szinte minden piacon. 2015-re az okostelefonok által generált adatforgalom 10,000%-kal növekszik: erre világszerte minden szolgáltatónak életbevágóan fontos felkészülnie." - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks magyarországi ügyvezető igazgatója.

Míg Magyarországon 2005-ben a használatban lévő 9.131.000 mobilkészülékből mindössze 309.000 okostelefont regisztráltak, mára már az összes - 11.832.566 - mobiltelefonból 1.749.000-re nőtt az okostelefonok száma. Bár a Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint a mobilkészülékek száma már jelentősen nem fog növekedni 2015-ig hazánkban, az okostelefonok aránya elérheti az összes mobiltelefon 50%-át.

Az okos készülékek sokkal gyakrabban kapcsolódnak újra és újra a hálózatra, ezzel nagy jelforgalmat generálnak. Így, bár átlagosan a laptopok adatforgalmának egyhatodát produkálják, mégis ezek az okos készülékek a hálózati túlterheltség fő okozói. Az ún. okos GSM hálózat erre is választ ad: megnégyszerezi a jelforgalmi csatorna kapacitását. Ennek következtében egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók növelik a hatékonyságot azáltal, hogy a jelforgalom csökkentésével tehermentesítik a hálózatot.

Az „okosabb” GSM hálózatok segítségével a felhasználók telefonbeszélgetést is bonyolíthatnak az aktív adatforgalommal egy időben. Korábban aktív adatforgalom idején - például e-mailek fogadásakor - a bejövő hívásokat a hangpostára irányította a rendszer. Általában ez volt a felhasználói panaszok leggyakoribb oka.

A Nokia Siemens Networks okostelefonokhoz igazított GSM funkciói a korábban bemutatott 3G okoshálózatok megoldásaira építkeznek, melyek a szolgáltatók WCDMA/HSPA/HSPA+ felhasználóinál biztosítanak nagyobb le- és feltöltési sebességet, hosszabb akkumulátor üzemidőt és jobb térerőt. Mindemellett az okoshálózatok a szolgáltatók működési költségeit is csökkentik: egy független elemzés eredményei azt mutatják, hogy azon okostelefonoknál, melyek a vállalat 3G hálózatán működnek, mintegy 30%-kal hosszabb akkumulátor élettartam mutatkozik, és mintegy 50%-kal csökken a jelforgalom mennyisége. A most bemutatott megoldás segítségével a szolgáltatók ugyanezt a hatékonyságot és felhasználói élményt kiterjeszthetik GSM hálózataikra is.

Kulcsszavak: Nokia okostelefon

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50