A kkv-k marketingesei az e-mailben és a facebookban hisznek

Vértes János Andor, 2011. február 9. 16:41

Egy 1200-as - nem reprezentatív - mintán kis- és középvállalkozói körben elvégzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kkv-k marketingesei 2010-ben a legerőteljesebben az e-mail-re támaszkodtak (a megkérdezettek 79 százaléka jelölte be használt eszközként), második helyen pedig a facebook áll (a megkérdezettek 56 százalékánál). A pay/click alapú (adwords, etarget) hirdetésekre az egyharmaduk költ, display alapú hirdetésre vagy szponzorációra 20%, de még a Twittert is bejölte 18%.

 

 

 

A felmérést a MAMASZ készítette online kérdőíves módszerrel.

Bár a MAMASZ-nak - a hangzása ellenére - sincs köze mondjuk a Magyar Marketing Szövetséghez, (ez egy fiatal marketinges szakember magánvállalkozása, aki a nem létező "Magyar Marketing Szabadalmat" akarta így rövidíteni), és az is valószínű, hogy a MAMASZ kutatása nem mindenben felel meg az ilyen típusú felmérésekkel szemben támasztott tudományos elvárásoknak, azért egy 1200-as mintán elvégzett felmérés tanulságai mindenképpen érdekesek lehetnek, így tehát mazsolázunk egy kicsit azokból az adatokból, amit a mamasz.hu weboldalon a KKV-k online marketinggel kapcsolatos elképzeléseiből kiovastunk. 

A tanulságok közé tartozik például,. hogy a válaszadók mindössze 7%-a elégedett vállalkozása honlapjával. 19%-nak eleve nincs, vagy elavult, akinél pedig van, ott nem valósítja meg a kitűzött célokat, és/vagy továbbfejlesztésre szorul.

A nem reprezentatív felmérés alapján a megkérdezett cégvezetők és döntéshozók ma már nem a hazai guruktól tanulnak (73%) a legtöbbet, hanem autodidakta módon könyvekből (75%) sajátítják el a számukra szükséges marketing ismereteket, bár ez a különbség még nem számottevő. 

Összességében a vállalkozások közepesnek vagy annál gyengébbnek tartják tavalyi évi marketingjük eredményeit, ennek ellenére a  a vállalkozások fele marketingkutatás nélkül reméli a változást. 

Kulcsszavak: reklám kkv marketing

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50