Személyfelismerés egymilliós tömegből kevesebb mint két másodperc alatt

forrás Prim Online, 2011. június 27. 16:32

A Fujitsu bemutatta a világ első kombinált biometrikus személyazonosító technológiáját, amely a tenyérvénák mintázata és három ujj ujjlenyomata alapján végzi a felismerést. A tenyérvéna- és az ujjlenyomat-adatok együttes felhasználásával rendkívül gyorsan, két másodpercen belül azonosítani lehet egymillió ember közül a kívánt személyt.

Ezzel a technológiával olyan kártya nélküli biometrikus személyazonosító rendszereket lehet építeni, amelyek – a kisebb irodai beléptető rendszerektől a közösségi platformokat kiszolgáló, kiterjedt rendszerekig – különféle méretű csoportok igényeihez igazíthatók. Ráadásul a megoldás úgy is könnyen bevezethető, hogy a már széles körben alkalmazott ujjlenyomat-felismerő rendszereket egészítik ki tenyérvéna-azonosító funkcióval.

A biometrikus azonosító technológia egyre elterjedtebb módszer a vállalati adatvisszaélések vagy a pénzintézeti személyazonosítási csalások megakadályozására. A Fujitsu Laboratories által fejlesztett, nagy pontosságú tenyérvéna-azonosítást is széles körben használják világszerte, pl. ATM-eknél végzett pénzintézeti személyazonosításra, céges PC-hozzáférés szabályozására vagy beléptető rendszereknél. Emellett a gyors ujjlenyomat-azonosítás is egyre népszerűbb, mint a PC-k és mobiltelefonok beépített, egyszerű és megbízható hitelesítési módszere.

A felhasználó testi tulajdonságaira épülő azonosítás előnye, hogy nem igényli azonosító kártya használatát. Ezért a biometrikus módszerek további terjedése várható. A biometrikus azonosítás elfogadottságának növelése érdekében a fejlesztés hangsúlya azokra a technológiákra helyeződött át, amelyek nagyon gyorsan és pontosan képesek több millió vagy akár százmillió ember közül kiválasztani az adott személyt a nagyvállalati vagy kormányzati alkalmazásoknál.

Műszaki nehézségek


A jelenlegi autentikációs módszerek (pl. pénzintézeteknél) azt vizsgálják, hogy egy adott személy konkrét biometriai adatai megfelelnek-e az IC kártyán rögzített információknak (egy az egyhez megfeleltetés). Ehhez elegendő egyféle típusú biometrikus adat. Ha azonban az a cél, hogy egy nagy csoportból kiválasszanak és azonosítsanak egy adott személyt (egy a többhöz megfeleltetés), milliós vagy tízmilliós embertömegnél már problémás lehet a pontosság. Ez pedig olyan eseteket eredményez, amikor már lehetetlen egyfajta biometriai adat alapján egyértelműen megkülönböztetni egymástól a találatokat. Az egy a többhöz kapcsolatnál az azonosításhoz a rendszerben rögzített összes adatot végig kell vizsgálni, ezért az egymilliós mintában történő azonosítás egymilliószor akkora pontosságot igényel, mint az egy az egyhez kapcsolat esetében.

A probléma megoldására javasolt módszerek egyike egy olyan robusztus rendszer kiépítése, amely többféle biometrikus azonosítási módszert ötvöz. Az egyes módszerekhez szükséges biometriai adatok külön-külön rögzítése azonban rontja a megoldás kényelmét. Ha például a tenyérvéna-azonosítást ötvözzük az íriszminta alapján történő azonosítással, külön kell beolvasni a tenyeret és a szivárványhártyát, ami bonyolulttá teszi a folyamatot. Ezért olyan technológiára van szükség, amely egyszerűen képes kombinálni egymással a többfajta biometrikus adatot.

Mivel az egymilliós mintán belüli azonosításnál egymillió adatot kell feldolgozni, a hagyományos technológiákkal több mint 20 percig is eltarthat az autentikáció. Ezért a keresett technológiával szemben az is elvárás volt, hogy számottevően mérsékelje a feldolgozási időt.

Új fejlesztésű technológia

A Fujitsu Laboratories olyan rendszert fejlesztett ki, amely „egy az egymillióhoz” megfeleltetéssel képes azonosítani az egymilliós mintán belül egy adott személyt. Ezt úgy érte el, hogy az elterjedt, gyors és egyszerű ujjlenyomat-azonosítást a nagy pontosságú, nehezen hamisítható és ezért a visszaélések ellen hathatós védelmet biztosító tenyérvéna-azonosítással ötvözte. Az új technológiára épülő rendszer a tenyérvénák mintázata és három ujj lenyomata alapján azonosít. Az ujjlenyomatokat és a tenyérvénákat egyetlen művelettel beolvasva, több szerveren végzett párhuzamos feldolgozás után, két másodperc alatt képes hitelesíteni egymilliós mintán belül egy adott személyt.

Az új technológia jellemzői:

1. A tenyérvéna-mintázat és három ujjlenyomat egyidejű, pontos rögzítése
Annak ellenére, hogy a tenyérvéna-mintázat és a három ujjlenyomat rögzítéséhez eltérő módszerre van szükség, a Fujitsu Laboratories kutatóinak sikerült olyan technológiát kifejleszteniük, amely az adott személy kezének egyszeri beolvasásával pontosan rögzíti mindkét adatsort. A tenyérvénák mintázatának nagy sebességű képi rögzítése terén szerzett szakértelmet a tenyérvénák és az ujjlenyomatok adatainak beolvasására is alkalmazva a Fujitsu egyetlen művelettel képes problémamentesen és pontosan rögzíteni mindkét fajta adatot.

2. A potenciális találatok azonnali szűkítése az azonosítási folyamat során

A Fujitsu Laboratories technológiája a potenciális találatok azonnali szűkítésével még egymilliós minta esetén is gyorsítja az azonosítási folyamatot. A négyféle biometriai jellemzőből (tenyérvéna-mintázat és három ujjlenyomat) kinyert adatok alapján a technológia azonnal és pontosan leszűkíti az azonosítani kívánt személyre illő találatok számát.

3. Pontos azonosítás a tenyérvéna-mintázat és több ujjlenyomat kombinálásával

A magas szintű pontosság érdekében az azonosítás tenyérvéna-mintázat és három ujjlenyomat alapján történik. A technológia pontosan azonosítja az adott személyt a potenciális találatok szűkített körén végzett feldolgozás alapján, kombinálva egymással a tenyérvénák és az ujjlenyomatok alapján kapott eredményeket.

4. Párhuzamos feldolgozás
A Fujitsu Laboratories technológiája párhuzamos feldolgozást végez az azonosításnál. Mivel a minta nagyságától függően növelni vagy csökkenteni lehet az autentikációs feldolgozásban részt vevő szerverek számát, a megoldás jól alkalmazható felhőalapú környezetben.

A technológia lehetővé teszi egy adott személy kiválasztását egymillió ember közül. Mivel a személyazonosság egyedül a biometriai adatok alapján, azonosító kártya nélkül ellenőrizhető, a megoldást várhatóan számos olyan területen alkalmazni fogják, ahol a biztonság és az egyszerűség egyszerre követelmény. A nagy csoportot lefedő autentikációhoz mindössze néhány további szervert kell üzembe állítani. A lakcím-nyilvántartási szempontból elmaradott országokban ezzel a technológiával személyazonosítót lehet rendelni minden személyhez, létrehozva ezzel a közösségi információra épülő azonosítás alapszintű rendszerét.

A technológia módosítás nélkül képes felhasználni a számos területen (pl. határőrség, lakcím‑ nyilvántartás) már eddig is alkalmazott, általános rendeltetésű ujjlenyomat-olvasók képalkotási adatait. Az elterjedt ujjlenyomat-azonosító rendszereket tenyérvéna-azonosító funkcióval kiegészítve könnyen bevezethető az új megoldás.

A módszer sebességét és pontosságát tovább növelő finomítások elvégzésével a Fujitsu Laboratories arra számít, hogy a 2011-es évben már 10 milliós nagyságrendű mintánál tudja támogatni az azonosítást és többféle használati területre is kiterjesztheti a technológia alkalmazását.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50