Népszámlálás: az olaszok lefagyasztották az internetes rendszert

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 10. 17:51
Az online válaszadás legelső napján, a 15. olaszországi népszámlálás kezdőnapján bejelentkezett félmillió ember lefagyasztotta a statisztikai hivatal internetes rendszerét.

 A 25 millió családnak kézbesített kérdőív a múlthoz képest új kérdéseket is tartalmaz. 

Az olaszok postaládáikban találták a 32 oldalas kérdőívet "a lakosság és az otthonok felméréséről"- ahogyan az olasz egységesítés óta tizenötödszörre megrendezett népszámlálás címe szól. A 60 millió lakosról a 25 millió családnak kiküldött kérdések adnak képet. Az eredményeket jövő tavasszal közlik. A kitöltött űrlapokat a postahivatalokban és az önkormányzatok erre kijelölt központjaiban kell leadni.
 
Az online regisztráció október 9-én kezdődött, de a központi statisztikai hivatal (ISTAT) honlapján egyszerre bejelentkező 500 ezer olasz megbénította a számítógépes rendszert, panaszáradatot indítva el. Az ISTAT közleménye szerint váratlan volt a roham, ez okozta a műszaki problémákat, de a fogyasztóvédők szerint az ISTAT által felállított zöldszám sem működik, a kérdések pedig nem mindig egyértelműek. 
 
A leadási határidő a 20 ezresnél kisebb önkormányzatokban december 31., a 20 ezer és 150 ezer lakos közötti önkormányzatokban jövő év január 31., a 150 ezer feletti városokban pedig február 29.  Novembertől az adatok begyűjtését 60 ezer népszámláló biztos is segíti. 
 
A részvétel kötelező: az ezt megtagadó vagy tudatosan téves választ adó személy 206-tól 2.065 euróig terjedő bírságot kockáztat. 
 
Az eddigi népszámlálásokban szereplő és a lakások méretére, végzettségre, internethasználatra, közlekedési szokásokra vonatkozó kérdések mellett első alkalommal szerepelnek a családok környezetvédelmi attitűdjét, például az otthonok fűtését vagy a klímaberendezéseket felmérő kérdések is. Újdonságot képvisel a katolikus Itáliában az élettársi kapcsolatokra vonatkozó rubrika: az olasz melegszövetségek arra bátorították tagjaikat, ne titkolják el, ha azonos nemű személlyel élnek együtt. 
 
A kérdőív feltérképezi az olaszok szakmai továbbképzési gyakorlatát is, és mivel a lakosság egynegyede 65 éven felüli, több kérdés szól az esetleges hallási, látási és memóriazavarról is. Etnikai vagy vallási hovatartozásról nincsen kérdés, más kérdések azonban kimondottan a bevándorlóknak szólnak. Itáliában 1861 óta minden tizedik évben rendeznek népszámlálást, ez alól csak 1891-ben és 1941-ben tettek kivételt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50